kniha » Svět, který stvořil Jones
chce si přečíst 1 | má v knihovně 80 | antikvariát
hodnotilo: 60
76%
Koupit knihu:
Minotaur
Svět, který stvořil Jones

Philip K. Dick

Svět, který stvořil Jones

Kategorie: sci-fi

originální název: The World Jones Made
originál vyšel: 1956

vydání: Laser-books (web) 2003

odkazy: 2x [recenze]


Komentáře:
shpina  | *** 16.10.2007 11:27

zajímavé ale ne tolik jako třeba valis nebo ubick. méně čtivé a podle mne nebyl ani jeden námět zajímavě pojat. na dicka slabší

lamahe  | ***1/2 18.07.2011 11:13

Ranné Dickovo dielo z kategórie antiutopických. Paralela na totalitné režimy je zrejmá, aj keď jej podanie je celkom zaujímavé. V povojnovom svete panuje klasická Dickovská ponurá atmosféra (spoločenská aj osobná), aj keď iskrička optimizmu a viera v ľudský humanizmus je prítomná. Veľa zaujímavých nápadov – hlavne samotný Jones, tuláci, Venušania, dystopické zriadenie atď., avšak ich zlúčenie dokopy nie je celkom hladko čitateľné. No v tomto kontexte, našťastie, to nie je príliš dlhý text. Ale, ako je tomu väčšinou, Dickov štýl si ma opäť získal.

honajz  | *1/2 14.12.2015 17:53

Docela blábol. Jako by se Dick nemohl rozhodnout, co je ústředním tématem knihy. Xenofobie? Strach z války? Jaké by to bylo, předvídat rok dopředu? Jaké by byly výhody a nevýhody relativismu? Spousta věcí v knize neštymuje. Vláda sklapne podpatky jen proto, že Jones řekl? Nikoho nenapadne hned na začátku zkusit onu determinaci porušit, zrušit nějakou z těch vizí? Navíc Dick skáče z tématu na téma, chvilku jsme v současnosti, pak v minulosti, sledujeme další příběhy, které se nedokončí, nemají žádnou hloubku apod. Popravdě je námaha to dočíst, i když je to krátké. Pár zajímavých myšlenek tu je, ale skutečně jen naznačeno, navíc letmo.



WebArchiv - archiv českého webu