kniha » Střepy Země
chce si přečíst 2 | chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 14
hodnotilo: 13
85%
Střepy Země

Adrian Tchaikovsky

Střepy Země

série: Architekti světů
díl v sérii: 1

Kategorie: sci-fi - space opera - mimozemská invaze - kolonizace vesmíru

originální název: Shards of Earth
originál vyšel: 2021

vydání: Triton (web), Planeta9 (web) 2022


Komentáře:
trudoš  | ****1/2 21.02.2023 08:56

Střepy Země v sobě kloubí autorovu lásku ke klasické space opeře a cit pro dobrodružný příběh s přesahem. Přičemž, i když k tomu rozsah přímo vybízí, nesklouzává ke zbytečným odbočkám, nebo sáhodlouhým popisům exotického prostředí. Navíc pracuje s tolik oblíbeným motivem posádky outsiderů bojujících proti všem; psanců, jejichž vlastní pravidla jsou na vyšší morální úrovni, než mravní koncepty některých civilizací.
Dějově se přitom Adrian Tchaikovsky nedrží zpátky a od prvních stránek spřádá důmyslnou zápletku, která překvapí každým dalším zvratem, o přibývajících mrtvých nemluvě. Zároveň není jednoznačně zřejmé, o co tvůrci půjde, protože karty jsou průběžně promíchávány a směr vyprávění se mění podle toho, kam děj hrdiny právě zavane. Akce střídá akci, zároveň zbývá čas i na špionážní hry, diplomatické intriky a pašerácké fígle. To celé pak rámuje propracovaný vesmír rozkmotřených světů, mezi nimiž lidé nejsou o moc víc než další plamínek ve tmě, u kterého je otázkou času, kdy pohasne.

dva mraky  | ****1/2 20.03.2023 06:20

Další omšelá ale ve skutečnosti schopná posádka v ošuntělé lodi, další Velké nebezpečí reprezentované skoro neporazitelnou koulí s nejasnými záměry a cizí myslí, vesmír zaplněný cizími často bizarními rasami, soupeřící frakce, traumata z velké války, atd… Tchaikovsky vytvořil space operu ve stylu jaký už tady nejednou byl, příliš neexperimentuje a dělá to skvěle.

FerryH  | ****1/2 06.07.2023 14:59

Skvela space opera! Ke komentarum prede mnou vlastne neni co dodat – presne vystihuji vse co bych mohl napsat i ja…
Tak jen upozorneni pro line ctenare: je naprosto nezbytne NUTNE si precist na konci knihy/e-booku kapitolu s poznamkama „ČASOVÁ OSA“! az tam se totiz dozvite pomerne dost informaci o jednotlivych mimozemskych rasach a i evoluci a historii lidstva ve vesmiru… A az pak se vam par nejasnosti a mezer z romanu objasni a sepne! ;O)



WebArchiv - archiv českého webu