kniha » Štít času
chce si přečíst 1 | chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 39
hodnotilo: 19
73%
Štít času

Poul William Anderson

Štít času

série: Stráž času
díl v sérii: 2

Kategorie: sci-fi - povídková sbírka - cestování časem

originální název: The Shield of Time
originál vyšel: 09/1990

vydání: Laser-books (web) 2002


Komentáře:
Dilvermoon  | ****1/2 17.10.2011 13:08

A máme tu další sbírku o Stráži času. Jako vždy Manse Everard bojuje s pokusy o změnu historie. Tedy alespoň v novele Ženy a koně a moc a válka, která volně navazuje na Rok výkupného ze sbírky Stráž času. Není to špatné, ale zaujala mě asi nejméně. Možná to bylo právě tím, že hra už byla rozehrána dříve a tak zcela si četbu Roku výkupného nevybavuju. Nicméně návaznost je volná a příliš nevadí.

Druhá novela – Beringie – se bez Manse Everarda obejde v podstatě úplně. Dostaneme se v ní do roku 13 212 př. n. l., do doby migrace kmenů z Asie do Ameriky přes tehdy zamrzlý Beringův průliv. Ústřední postavou je jiná agentka Stráže, která si oblíbí místní primitivní kmen a rozhodne se ho chránit před migrujícími a vyspělejšími přistěhovalci… Tato novela se mi líbila hodně. Tehdejší poměry jsou popsány opravdu zajímavě a při líčení, jak kry naráží na nedaleký mořský břeh a fouká odtamtud ledový vítr, jsem celkem soucítil s kmenem, který se nazýval My.

Na závěr je novela Údiv světa. Strážci, vracející se do budoucnosti, zjistí, že je k nepoznání změněna, je to však jen náhodná fluktuace bez cizího zásahu, ale Manse Everard to pochopitelně musí napravit a objevit klíčový okamžik. Zatímco v Beringii se časem příliš necestovalo, tady si to autor vynahradil a také líčení historie je opravdu zevrubné a orientoval jsem se zpočátku docela těžko. Takže příběh nadupaný dějem, časovými posuny a historií a fakt jsem si to užil. Za zmínku stojí, že asistentem Everarda je Karel Novák, který v roce 1950 prchl z Československa před režimem.

Ve sbírce jsou vloženy ještě tři krátké texty, ale já osobně bych je nejraději vykopnul. Sice jakousi souvislost mají, přesto nejsou zcela podstatné a všechny tři novely jsou v pohodě samostatné.

Skabandari  | **1/2 15.06.2015 22:39

Úplně jak od jiného autora. Ze stručného a svižně odcípajícího děje s historickými reáliemi jen v krátkých článcích vždy před změnou období, jsme zabředli do metaforického bahna detailů jednotlivých dob, kde se probere co lidé té dané doby jedli, oblékali jak vyměšovali a další spoustu zbytečností. Prostě s první knihou absolutně nesrovnatelné a sem si jistý, že bych udělal líp, kdybych po prvním díle začal číst hned něco úplně jiného.



WebArchiv - archiv českého webu