kniha » Pravda o zkáze Sodomy
má v knihovně 3
hodnotilo: 2
100%
Pravda o zkáze Sodomy Více vydání = více obálek.

Ivan Kříž

Pravda o zkáze Sodomy

Kategorie: antiutopie - alternativní historie

originál vyšel: 1968

vydání: Československý spisovatel 1968; U nás v Ráji 1992

odkazy: 2x [e-book]


Informace / Anotace ke knize: Pravda o zkáze Sodomy

Podobenství o mechanismech moci, manipulování davu, vyvolávání hysterie, politických procesech, o změně kvetoucího města v trosku plnou nenávisti, bídy a fanatismu. Daleko více než na historickou Sodomu má rozsáhlý román evidentně na mysli události v zemích komunistického bloku, např. SSSR, ale protože byla napsána a poprvé vydána v šedesátých letech, nemohla pojmenovat tyto věci zcela přímo.(Databá­ze knih)

Podle románu vznikla hra Stanislav Moša: Sodoma (Dilia, Praha, 1989).
----------------------------------------------
Anotace
Kniha pojednává o životě Nejvyššího písaře Sodomy Difata, o životě Nejvyššího sodomského senátu Lota a jeho manželky Abichail před zkázou Sodomy.
V 1. části se řeší provinění dvou milenců, kteří se milovali v olivovém háku, což byl církevní zločin s trestem smrti. Milence zadržela nelegální církevní garda, církevní Nejvyšší Chus chtěl ukázat, že má moc vyšší než senát a odsoudil milence rychle trestu smrti. Mladíka zachránil dav lidí. Chus vymyslí údajné nepřátele, mají to být obyvatelé vymyšleného města Betsur, chce na ochranu před nimi obklopit hradbami Sodomu.
V 2. části církev posílila svou moc a senát ji naopak ztrácí. Difat je obviněn ze spolupráce s Betsurem, Difat zmizí na venkov. Probíhá soud, před soudem stojí bratr Difata Cetim, všichni předstírají, že jde o Difata. Důležitý je zastrašující rozsudek, který je připraven předem. Žalobce Lot se musí naučit nazpaměť otázky, obžalovaný odpovědi. Cetim je nakonec tajně uškrcen v cele.
V 3. části začínají nepokoje. Dokončily se hradby kolem Sodomy. Proběhnou další soudy s údajnými nepřáteli města, ale v reálu jde o moc a majetek odsouzených. Lidé se začínají bouřit, do města přišli lidé z venkova, začíná násilí každý proti každému.

 zobrazit spoiler - obsah / děj knihy 

Externí odkazy:

[e-book] DNNT MZK.cz - licence DNNT
[e-book] DNK.cz - licence DNNT



WebArchiv - archiv českého webu