kniha » Král českého braku
má v knihovně 1
hodnotilo:
0%
Král českého braku

Emil Hruška

Král českého braku

Doba a život Václava Jelínka alias Slávy V. Jelínka, ale také Willibalda Yöringa

Kategorie: literární teorie

vydání: Epocha (web) 2022

odkazy: 1x [recenze], 1x [info]


Informace / Anotace ke knize: Král českého braku - Doba a život Václava Jelínka alias Slávy V. Jelínka, ale také Willibalda Yöringa

Václav Jelínek (1905–1967), který své romány podepisoval jako Sláva V. Jelínek a za nacistické okupace, kdy se „dal k Němcům“ pod jménem Willibald Yöring, byl fenoménem české brakové literatury let dvacátých až čtyřicátých. Byl neuvěřitelně plodný: během své spisovatelské kariéry vydal přes stovku „děl“, jejichž obsah sahal od červené knihovny po dobrodružství všeho druhu. Oživované mrtvoly, oplodňování žen semenem z oběšenců, krysy požírající lidi… Notná dávka perverze Jelínka „proslavila“ tak, že jeho knihy jsou dnes cenným sběratelským artiklem – právě pro svou neuvěřitelnou stupiditu a dekadenci. Za okupace Jelínek udával své spoluobčany a po válce za to byl odsouzen na několik let do vězení. Ve vazbě sepsal jakousi svou obhajobu, která však nemohla být jiná než jeho „slavná“ díla.
---------------------------------------
V knize je uváděna adresa „Karl May Straße 462“. Sl. V. Jelínek bydlel ve vile na rohové parcele ohraničené tehdejšími ulicemi Boženy Němcové, Libušina a Komenského (nyní Burdova, Jamská a Světská). Ulice Libušina byla za okupace přejmenována na návrh Jelínka na ulici Karla Maye a Yöring (dříve Jelínek), uváděl svou adresu jako Karla Maye 462. Dnes je adresa uváděna jako Burdova 462 (do této ulice směřuje vchod).

 

Externí odkazy:

[recenze] Neviditelný pes (Ivo Fencl)
[info] Pitaval



WebArchiv - archiv českého webu