kniha » Poslední a prví
hodnotilo:
0%
Poslední a prví

Juraj Váh

Poslední a prví

Hra v 4 obrazoch

Kategorie: sci-fi - postkatastrofická

vydání: Práca 1949


Informace / Anotace ke knize: Poslední a prví - Hra v 4 obrazoch

Divadelní hra v 4 obrazech; scénické návrhy vypracoval František Kudláč.
Apokalyptický a katastrofický děj se odehrává po 3. světové válce.
----------------------------------------------------------------
Anotace ze záložek knihy
Mier je ohrozený a nebezpečenstvo vojny podporované je západným imperializmom. Ľudstvo obáva sa novej vojny, pretože predpokladá, že nová vojna by spustošila svet a že sotva kto by ostal na žive.
Asi z takého predpokladu vyšiel autor divadelnej hry „Poslední a prví“, Juraj Váh, ktorý je známy hrou „Ticho“. Časové stavia Juraj Váh dej tej to hry do obdobia asi 18 rokov po poslednej vojne, t. j. po tej zničujúcej. Len niekoľko mužov sa zachránilo. Títo idú svetom a konečne podarí sa im nájsť skupinku iných ľudí, medzi ktorými je aj žena. dievča. Deva nevie nič o strašnej vojne, pretože narodila sa už po vojne a jej matka pri pôrode zomrela.
Otec a jeho spoločník zatajujú pred devou spustošenie, takže deva nezaťažená minulosťou, začína nový život. Aj v skupine mužských je jeden, ktorý tiež nepoznal život pred vojnou ani vojnu. Tento a deva sú prví, kým všetci ostatní sú poslední. Poslední z predošlého pokolenia a prví z nového pokolenia, prví, čo majú byť pôvodcami nového ľudstva, ktoré by nevedelo nič o strašnej nenávisti ľudí, o vojnách. ktoré by svoj pôvod vysvetľovalo len legendárne, v dohadoch. Autor divadelnej hry stavia dej tak, aby publiku jasne naznačil príčinu, prečo treba oddeliť „posledných“ od „prvých". V tomto sa vystupňuje dramatický konflikt.

 



WebArchiv - archiv českého webu