kniha » The Best of Henry Slesar
chce si přečíst 1 | má v knihovně 34 | antikvariát
hodnotilo: 24
84%
The Best of Henry Slesar

Henry Slesar

The Best of Henry Slesar

Kategorie: sci-fi - povídková sbírka

vydání: AFSF 1994


Komentáře:
Lucc  | ***** 21.05.2010 13:46

Povídková sbírka od autora, který povídky umí, to je skutečně pošušňáníčko. Sbírka nemá chybu. Je pestrá, čtivá a přitom jde o klasickou SF ve stylu „co by kdyby“, experimentů je zde poskrovnu, napadá mne snad jen Melodramin. Celé dílo korunuje vynikající poslední povídka Vzestup a pád čtvrté říše. Jděte do toho, tohle slupnete jako malinu a ještě se budete oblizovat a žádat nášup.

Nelson  | *** 16.06.2013 16:53

Celou sbírku nejlépe vystihuje věta z doslovu Cyrila Simsy : „Na druhé straně pak vzhledem k historickým skutečnostem poněkud zestárly jeho povídky science-fiction, …“. Naprostá většina zde uvedených povídek pochází z 50. a 60. – tých let 20. století. A bohužel na většině z nich to je vidět. Jedná se o sbírku více či méně průměrnějších povídek, mezi nejlepší patří Dítě, Objevitelé a Měsíční slap.

jirikk  | **1/2 29.11.2013 22:52

Už když knihu AFSF vydalo, tak mi vrtalo hlavou, proč řadu „Best of“ zahajují sbírkou poměrně neznámého autora. Musím říct, že ani teď po mnoha letech, kdy jsem se knihu konečně dokopal přečíst, moje rozpaky nemizí. AFSF už je dávno to tam, kromě vzpomínky na sadisticky malý font nám po něm zůstalo několik výborných knih (v čele s exceletní SF čítankou Od Heinleina po Aldisse), ovšem slesarovský best of k nim tedy nepatří. Není to tak, že by všechny povídky výběru byly mizerné (i když pár takových se najde), slibné motivy ale zabíjí odfláknuté (nebo možná jen beznadějně zastaralé) zpracování a uspěchané pointy. V mých očích Slesar obstál snad jen fantaskní miniaturkou Můj otec kocour, celkově ale musím konstatovat, že pokud by mi kniha zůstala doma neotevřena dalších dvacet let, tak bych o nic zvláštního nepřišel.



WebArchiv - archiv českého webu