kniha » Meteor
chce si přečíst 1
hodnotilo:
0%
Meteor Více vydání = více obálek.

Peter Karvaš

Meteor

Hra o hrdinstve v troch dejstvách

Kniha vyšla i pod názvy:
Meteor : Hra o třech dějstvích
Meteor : hra v 3 dejstvách

(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

Tato kniha je částí i jiných knih: Meteor a iné hry

Kategorie: sci-fi - divadelní hra

vydání: Ústredie slovenských ochotníckych divadiel 1945; Osveta - Martin 1958; Dilia (web) 1958; Dilia (web) 1959

odkazy: 1x [film], 1x [e-book]


Informace / Anotace ke knize: Meteor - Hra o hrdinstve v troch dejstvách

Na vzdáleném ostrově pracuje na základně skupina vědců. Zkoumají dráhu meteoritu a zjistí, že míří přímo na jejich základnu. V tu dobu začala 2. světová válka. Vědci se rozhodují, zda jít do války bránit svou zemi nebo zůstat a zkoumat dál dráhu meteoritu.
Přepracovaná verze z roku 1958 obsahuje více historických souvislostí odkazujících na 2. světovou válku.
Kniha byla zfilmována v roce 1991.
----------------------------------
Anotace z vydání 1958
Hra v troch dejstvách. (4 m., 1 z. — Astronomické observatórium.)
Karvaš sa po trinástich rokoch vrátil k svojej úspešnej hre Meteor, upravil ju a vytvoril silná protivojnovú a protifašistická drámu, ktorá je účinnou zbraňou v rukách našich profesionálnych a ochotníckych divadelníkov v boji za mier.
Meteor je básnická metafora o vojne a hrdinstve. Na pozadí života nemeckých vedcov na astronomickom observatóriu umiestenom na vzdialenom ostrovčeku, v čase, keď fašistické vojská prekročili nemecko-poľské hranice a rozpútali tým druhú svetovú vojnu, rozvíja autor dramatický zápas dvoch táborov. Na jednej strane je profesor s asistentom Christophom a domovníkom Adamom, na strane druhej asistent Johann, v ktorom sa po porušení mieru ozve prušiacky dôstojník, dychtivý „odčiniť krivdu” národa. Medzi asistentmi sa rozpúta zápas o profesorovu neter Evu, krehká bytosť, ktorá pre lásku k Johannovi vie pochopiť i jeho zbabelosť a strach z rútiaceho sa meteora.
V hre víťazí profesorov tábor, tábor mierumilovných vedcov, ktorí svojou prácou a životom vyzývajú svet, aby vyvinul všetko úsilie na jediné, — aby tento meteor — svetová vojna, ktorá už nemožno odvrátiť, bola posledná v dejinách ľudstva.
Pre jedinú scénu a pre nepatrný počet dramatických postáv je hra Meteor veľmi vhodná pre ochotnícke súbory, aj keď od inscenátorov vyžaduje mimoriadne úsilie, pretože ide o hru náročná.

 zobrazit spoiler - obsah / děj knihy 

Externí odkazy:

[film] ČSFD film z roku 1991
[e-book] Vydání Dilia 1958 v licenci DNNT



WebArchiv - archiv českého webu