kniha » Tkalci gobelínů
v Top10 6 | chce si přečíst 9 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 45
hodnotilo: 47
89%
Tkalci gobelínů

Andreas Eschbach

Tkalci gobelínů

Kategorie: sci-fi

originální název: Die Haarteppichknüpfer
jiný (obecně známý) název: The Carpet Makers
originál vyšel: 1995

vydání: Albatros (web) 2001

odkazy: 2x [recenze]


Komentáře:
Doubravka  | ***** 25.05.2006 20:23

Kniha podivné atmosféry, ve které děj sice kupředu nepádí, ale čtenář je i tak napnut, o co vlastně kráčí. Pointa příběhu me nadchla, vynikající nápad. Vřele doporučuji, obzvláště když kniha byla (a možná ještě je) k mání za pakatel v Levných knihách.

willis  | ****1/2 28.11.2006 15:15

Knížka je napsána tak, že se nejprve díváme na detail, který nám vcelku nic neříká, ale postupně jak se obraz vzdaluje se začíná odkrývat větší celek, který uvidíme celý až po přečtení poslední kapitoly. Takže začínáme v rodině tkalce a postupně se jednotlivými osudy a příběhy dostaneme až k neobvyklé pointě. Určitě je to jedna z knížek, kterou by bylo škoda nepřečíst, protože minimálně konec si zapamatujete na hodně dlouho. 9/10

atakua  | ****1/2 25.01.2011 21:00

Kniha určitě stojí za přečtení, ale rozhodně ji nedoporučuji, pokud jste v těžké životní situaci nebo máte depresi :)

gan112  | ***1/2 27.10.2015 11:51

S ľahkosťou napisane, rychlo čitatelne, s dobrými nápadmi, s novatorskými postupmi, občas nejakè logickè nezrovnalosti, fajn. Ale slubovaná a ospevovana pointa mi prišla banálna. Na druhú stranu pointa bola pekne vystavaná v priebehu celèho deja. Keby som to mal natočiť ako film určite by som to nepojal ako sf ale ako nejaku mytologicku bajku z buducnosti.

lamahe  | **** 28.10.2015 14:50

Túto knihu by som označil za niečo ako „dumavú space operu“. Toto dumanie, resp. filozofovanie však nie je podsúvané, ale prichádza samé od seba. Pozoruhodný román, najmä ak uvážime, že ide o autorovu prvotinu. Čitateľ je svedkom pôsobivého rozmachu naprieč celou galaxiou a plynúcimi tisícročiami. Sujet má mozaikovú štruktúru a jeho prostredníctvom sa realizuje najsilnejšia stránka knihy, ktorou je jedinečná a veľmi citlivá kombinácia „mikro“ a „makro“ príbehov a s nimi spojených charakterov do pôsobivého obrazu jedného gigantického impéria. Kapitoly by sa dali považovať za viac, či menej prepojené separátne poviedky. Napokon, tá prvá bola samostatne zverejnená už v roku 1985. Pointa príjemne šokujúca, aj keď sa dala vytušiť niekoľko kapitol dopredu.



WebArchiv - archiv českého webu