kniha » Tma 2.0
v Top10 3 | chce si přečíst 5 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 42
hodnotilo: 71
81%
Tma 2.0 Více vydání = více obálek.

Ondřej Neff

Tma 2.0

Kniha vyšla i pod názvem:
Tma
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

Kategorie: sci-fi

vydání: Milenium Publishing (web) 2003; Albatros (web) 2007

odkazy: 2x [recenze]


Informace / Anotace ke knize: Tma 2.0

Co se to stalo s naším světem, ve kterém elektřina přestala fungovat jako technická síla? Ondřej Neff si nepřestal klást tuto otázku ani po roce 1998, kdy román Tma vyšel poprvé. Tak vznikla zcela přepracovaná verze původní Tmy. Zůstalo z ní to původní, fascinující líčení rozvratu. Ale co bylo potom, jaký svět vznikal na troskách starého, jací lidé ho ovládli, tato vize je zcela jiná. Nutno dodat, ze podstatně temnější, než ta původní. Důvod je prosty. Za posledních pět let se autor naučil nevěřit mocným tohoto světa ani nos mezi očima. Podle toho taky Tma 2.0 vypadá. Je to příběh černější,než sama tma.

---

z rozhovoru s Neffem: …
Neff:„Mně bylo jasné že spoustu lidí naseru, ale je to daň za jeden blbej nápad, který se "zprvu zdál dobrým“, tedy – nápad nazvat přepracovanou Tmu jako Tmu 2.0. Ono to vycházelo z namyšleného předpokladu, že čtenář se bude dychtivě zajímat, co ten Neff smolí, a bude tedy sledovat verzi 2.0 a verzi 2.1 a tak dál. Pravda je taková, že na to čtenář zvysoka prdí, takže jsem se pokorně vrátil k původnímu názvu a napříště Tma bude jenom Tma – bez čísel (vydani v Albatros, 2007 – pozn. red.).„

Neff:“Mezi původní verzí z roku 1998 a tou současnou je obrovský rozdíl, dalo by se říci propastný. Už konstrukčně. V prvním Tmě vystupují hrdina Honza Kryl a slabomyslná Kateřina. Ta dívenka se v ději úplně vytratí, nezasáhne do něj. To je strašná stavební chyba!
V nové Tmě je to silná figura: začíná jako dítě sotva odrostlé batolecímu věku, které znásilnuje jeho vlastní fotr. Samozřejmě že taková zkušenost jí psychicky vyšine… a samozřejmě. že ve zrudných podmínkách Tmy z ní vyroste superzrůda, a samozřejmě, že v závěru sehraje klíčovou roli!

 

Externí odkazy:

[recenze] Neviditelný pes (pagi)
[recenze] Neviditelný pes (Martin Stručovský)



WebArchiv - archiv českého webu