kniha » To je přece nesmysl
chce si přečíst 4 | chce mít v knihovně 6 | má v knihovně 41
hodnotilo: 63
72%
To je přece nesmysl

Jiří Kulhánek

To je přece nesmysl

Kategorie: sci-fi - horor - povídková sbírka - akční

vydání: K 1994


Komentáře:
Majkl  | **** 21.11.2007 13:36

Svůj život – moja prvá poviedka od autora zachytáva príbeh fanatického chovateľa pavúkov, ktorý si zjavne nerobí ťažkú hlavu z rastúcich miláčikov Spojeni v Bohu – zaujímavý pohľad na čo by bolo keby Boh bol hmotnejší a ukázal sa na svete. „Tak tedy – HEIL HITLER! – ty svině!“ – brutálna, no verná poviedka o brutalite Nemcov, príbeh sa mohol stať, no pomsta obete svojim vrahom, už tak reálna nie je, ale trestá bezcitných vrahov a to je len dobré. Reportáž psaná ve svěrací kazajce – akčná poviedka, pekne zachytáva pohľad do blázinca, kde sa hrdina stane bláznom kvôli ťažko pochopiteľnej pravde. Koniec už tak dobrý nie je a prechody do iných dimenzií a svetov by sa mohol skvelo popísať do detailov v samostatnej knihe, aby aj priemerný človek nielen vášnivý scifista pochopil o čo ide. No jednoznačne chválim hlavne zaujímavé duo nepriateľov Instant – pre mňa spolu so Spojení v Bohu najslabšia poviedka, dej je zmätený, nezaškodilo by popísať detailnejšie.

Mat21  | ***** 31.12.2007 22:34

Ohromila mě neuvěřitelná slovní zásoba a představivost autora ve své komerčně nezkažené prvotině. Povídky jsou psány lehce humorným tónem a zaobírají se soudobími či minulými problémy společnosti (otázka světového náboženství, nelidského zacházení s vězni v koncentračním táboře, přerod dětí v dospívající mládež a vklouznutí do uspěchané doby, neschopnost a neochota pochopit problémy druhých lidí). Skvěle jsem se při čtení bavil.

Sherudan  | ***** 04.12.2023 08:18

Kulhánek není můj šálek čaje, neberou mne příběhy, kde na každé desáté stránce někdo škrtí brutálně znásilněnou ženu jejími vlatními střevy. Tuhle autorovu prvotinu jsem měl ale v hlavě jako něco, co mne tehdy hodně bavilo, a protože to navíc spadá do období, které mne zajímá sběratelsky, nakonec jsem provětral peněženku a knihu si pořídil a pochopitelně i znovu přečetl. A ani jednoho nelituju – povídky jsou hodně akční, drsné a poněkud ujeté, ale v míře, kterou může akceptovat i plachý intelektuál, a hlavně opravdu skvěle napsané. Vrcholem sbírky je Instant, za mne jedna z top českých povídek, které jsem kdy četl.



WebArchiv - archiv českého webu