kniha » Továrna na Absolutno
chce si přečíst 1 | má v knihovně 33
hodnotilo: 39
82%
Továrna na Absolutno Více vydání = více obálek.

Karel Čapek

Továrna na Absolutno

Román fejeton

Tato kniha je částí i jiných knih: Továrna na Absolutno / Krakatit, Válka s mloky / Továrna na Absolutno, Továrna na absolutno. Hordubal. Povětroň. Obyčejný život. Život a dílo skladatele Foltýna. Italské listy. Anglické listy. Výlet do Španěl. Obrázky z Holandska. Cesta na sever.

Kategorie: sci-fi

jiný (obecně známý) název: The Absolute at Large

vydání: Lidová tiskárna (Vydavatelské družstvo Lidové strany) 1921; Polygrafie 1922; Štorch-Marien 1925; Štorch-Marien 1926; Štorch-Marien 1929; Štorch-Marien 1929; Borový 1937; Borový 1937; Borový 1940; Borový 1947; Československý spisovatel 1962; Růže České Budějovice 1969; Československý spisovatel 1975; Erika 1995; Milenium Publishing (web) 2009; Omega (web) 2017; Leda (web) 2021

odkazy: 1x [e-book], 1x [recenze]


Komentáře:
Speedemon  | *** 28.10.2006 12:55

Vcelku pěkně zpracovaný utopický fejetonový román o všudypřítomnosti Boha. Nachází se v každé hmotě, v každém atomu. A když tento atom rozbijeme, vypustíme Boha do světa a začne svatá válka. A právě válka je kámen úrazu tohoto díla. Od této chvíle mě kniha začala nudit a byla poměrně rozkouskovaná a zmatená. Příběh se mi ale líbil a jsem hrdý na to, že je to české dílo. Pokud k tomu bude někdo přistupovat jako k povinné literatuře, určitě bude mile překvapen.

avatar2  | **** 04.02.2007 13:36

Klasika české literatury, ke které by byla škoda přistupovat jen jako k povinné četbě na základní škole. Pravda, -náctiletému to většinou řekne málo, pro plný zážitek je třeba dozrát. Co se stane, začne-li se Bůh zjevovat na každém rohu? A navíc každému ten jeho Bůh? Inu, začnou války, protože na Boha si nikdo šahat nenechá. A co když se pak ten Bůh zjevovat přestane? No, války budou pokračovat, protože když už v tom člověk jednou je, tak co by přestával, že? Klasické čapkovské dílo, se vším, co k Čapkovi patří, tj. silný antimilitarismus a snaha nekomplikovat nekomplikované a preferovat každodenní starosti před těmi globálními. Kniha, kterou by si měl přečíst každý, kdo má pocit, že zná české kořeny.

Phoenix  | *** 23.09.2014 16:55

Skoro sto let stará knížka a pořád aktuální. Je vidět, že lidstvo/národ jako takový se zas tak rychle nemění navzdory technickému pokroku a rozmachu globalizace. Co by se stalo dnes, kdyby se náhle všude začal zjevovat bůh tak jako v Továrně na absolutno? Vsadím se, že by se to od popsaného příběh příliš nelišilo. A osudu by nás neuchránilo ani to, že v dnešní době přeci jen převládá ateismus.

akustik  | ***1/2 16.02.2015 20:06

Továrna na absolutno je souborem fejetonů spojených s větší nebo někdy také menší návazností. Říkat o nich, že jsou plnohodnotným románem by bylo poněkud Čapka degradující, protože by si každý nejspíš myslel „co je to sakra za nesmyslný chaos“. Čapek se zde tentokrát zaměřil (jako v mnoha jeho dalších dílech) na témata zneužití vědeckého vynálezu, války z nesmyslných příčin, vedení války i když už k tomu nejsou racionální důvody a mnoho dalších témat týkajících se lidské morálky, práce jako lidské ctnosti atd. Co se líbilo mně osobně je, jak Čapek ve zkratce nastínil vývoj lidské společnosti v kontextu s vývojem náboženství a z toho nevyhnutelně plynoucí vznik válečných konfliktů. Továrna je psána jeho klasickým stylem – tj. vše s lehkostí, vtipem, obrovským nadhledem a prozíravostí.

Ale ještě malé minus na závěr. Pár fejetonů, jak se mi zdálo, nijak nerozvíjeli téma a neposouvali nic dál, spíše mi přišlo, že se trochu utápí v něčem, co už nestojí za řeč a další rozebírání.

Gaarq  | ***** 15.02.2016 08:03

tak jsem si po dlouhé době přečetl továrnu na absolutno a je třeba čapkovi přiznat, že se povedla. čapek měl novinářský čuch na zajímavé novinky a neunikla mu ani jaderná energie. nicméně si ji ochočil po svém a to velmi originálním způsobem a ejhle, na světě bylo absolutno. jeho zjevení pak výborně použil vykreslení nejen našich malých českých poměrů, ale i těch obecnějších. ač to pro lidstvo nijak lichotivě nevychází, válka s mloky je ještě děsivější. s poklidným humorným nadhledem líčí pitomost lidstva i jednotlivých člověků a nemůže chybět čapkovský závěr, který ukazuje, že i když nedůvěra v člověka je oprávněná, přece jenom nemusíme házet flintu do žita, protože být člověkem má i nějaké pozitivní stránky. na rozdíl od jiných čapkových děl tu díky námětu docela intenzivně vystupují i sarkastické pohledy na duchovno.

v souvislosti s knihou nemohu nedoporučit skvělou rozhlasovou adaptaci z roku 1964. ta z roku 1988 také není špatná, ale höger je höger.



WebArchiv - archiv českého webu