kniha » Továrna na Absolutno
chce si přečíst 1 | má v knihovně 33
hodnotilo: 39
82%
Továrna na Absolutno Více vydání = více obálek.

Karel Čapek

Továrna na Absolutno

Román fejeton

Tato kniha je částí i jiných knih: Továrna na Absolutno / Krakatit, Válka s mloky / Továrna na Absolutno, Továrna na absolutno. Hordubal. Povětroň. Obyčejný život. Život a dílo skladatele Foltýna. Italské listy. Anglické listy. Výlet do Španěl. Obrázky z Holandska. Cesta na sever.

Kategorie: sci-fi

jiný (obecně známý) název: The Absolute at Large

vydání: Lidová tiskárna (Vydavatelské družstvo Lidové strany) 1921; Polygrafie 1922; Štorch-Marien 1925; Štorch-Marien 1926; Štorch-Marien 1929; Štorch-Marien 1929; Borový 1937; Borový 1937; Borový 1940; Borový 1947; Československý spisovatel 1962; Růže České Budějovice 1969; Československý spisovatel 1975; Erika 1995; Milenium Publishing (web) 2009; Omega (web) 2017; Leda (web) 2021

odkazy: 1x [e-book], 1x [recenze]


Informace / Anotace ke knize: Továrna na Absolutno - Román fejeton

Autorovi jako nástroj pro zkoumání společnosti slouží tentokrát poznatky moderní vědy o souvislosti hmoty a energie. Inženýr Marek vynalezne stroj zvaný karburátor, schopný přeměňovat veškerou hmotu v energii, čímž vzniká takřka neomezený zdroj levné energie. Karburátor má však vedlejší účinky – zároveň se spalováním hmoty se uvolňuje „absolutno“, jako vedlejší produkt tedy stroj vyrábí boha. Uvolněné absolutno pak činí ve světě zázraky a stroje zaplavují lidstvo produkty, avšak nadprodukce je stejně škodlivá jako nouze. Svět je uvržen do společenského chaosu, jak se lidé snaží zmocnit se absolutna. Teprve zničující válka vrátí svět do starých kolejí a autor ústy jednoho z hrdinů dává ponaučení, že než v absolutno je lepší věřit v člověka. Dobová kritika byla k tomuto dílu nemilosrdná a sám autor musel otisknout veřejnou obhajobu (Nemohu mlčet – viz Literatura).

 

Externí odkazy:

[e-book] Literární doupě
[recenze] Naposlech.cz (Přemysl Krejčík) - audiokniha



WebArchiv - archiv českého webu