kniha » Vánoční hvězdy
chce si přečíst 2 | má v knihovně 18
hodnotilo: 11
72%
Vánoční hvězdy
Sestavil/i:

David G. Hartwell

Vánoční hvězdy

Kategorie: sci-fi - antologie

originální název: Christmas Stars
originál vyšel: 1992

vydání: Winston Smith 1994


Komentáře:
idle  | **** 14.12.2012 16:58

Ačkoliv většinu vánočních tradic zdatně ingoruju, jednu vlastní jsem si sama vytvořila, a tou je čtení této sbírky – téměř každý rok ji znovu otevřu, přečtu si aspoň pár povídek a nechám se dojímat. Protože některé z nich opravdu dojemné jsou a spojení s tradicemi, povinnou pohodou a radostí a určitou nostalgií to jen posiluje.

Samozřejmě, jak už to u podobných antologií bývá, kvalita kolísá, ale některé z nich si pořád připomínám ráda, což je po tolika letech pozoruhodné.

trudoš  | ***1/2 03.11.2016 23:25

Antologie splňující zadání přímo na jedničku, neb kouzlo vánoční v duchu science fiction. I když tohle spojení může vyvolávat silnou nedůvěru, David G. Hartwell sestavil kvalitativně vyrovnaný soubor. Naneštěstí rolničkové motivy se k žánru zas až tak moc nehodí, alespoň v mých očích. Autory to zákonitě svádí ke kýči a moralizování, což se také u většiny stalo. Výjimky potvrzující pravidlo zas tématiku natolik obešly, že kdyby se jejich příběhy odehrávaly v jiný čas než v ten vánoční, víceméně by se nic nestalo. Jen skutečně pár spisovatelů využilo sváteční atmosféru nějak nápaditě a netradičně. I tak si ale myslím, že v rámci možností to dopadlo dobře a klady mírně dominují nad zápory. Přestože jsem u převážné části textů skončil s hodnocením na hranici průměru, stále tu zůstává pár skutečně povedených kousků. Nejvíc mi pak učarovaly povídky osvědčených matadorů Jacka McDevitta a Connie Willisové, ovšem překvapila i jména pro mě zcela neznámá jako Joe L. Hensley a James Powell.

quinnet  | **** 04.01.2024 15:44

Trvalo to síce dva roky, ale nakoniec som túto antológiu vianočných fantastických príbehov dočítal. Čítať to v iných mesiacoch ako je december či január, nemá zmysel, pripravili by ste sa o tú správnu atmosféru. Poviedky sú tu rôzne – od 40-ich rokov po koniec tých 80-ich, sci-fi, fantasy či fantaskné motívy sa tu náhodne striedajú a ťažko povedať, ktoré vám viac padnú do nálady. U mňa to boli kusy od Connie Willis a Raymonda Banksa, zvyšok takisto neurazil. Takýchto kníh nie je veľa a priebežne sa ku nej budem vracať. Samozrejme v správnych mesiacoch.



WebArchiv - archiv českého webu