kniha » Vítězství Nadace
chce si přečíst 2 | má v knihovně 34
hodnotilo: 10
76%
Vítězství Nadace

David Brin

Vítězství Nadace

série: Druhá trilogie Nadace
díl v sérii: 3
kniha patří do světa: Nadace

Kategorie: sci-fi

originální název: Foundation's Triumph
originál vyšel: 05/1999

vydání: Návrat (web) 2003

odkazy: 1x [recenze]


SERIE: Druhá trilogie Nadace
[1] Ohrožení Nadace
[2] Nadace a Chaos
[3] Vítězství Nadace
Informace / Anotace ke knize: Vítězství Nadace

Anotace:
Takto začíná poslední pátrání Hariho Seldona, stvořitele psychohistorie, když uniká z exilu, aby se naposledy rozhlédl po Císařství plném hvězd, jehož osud s takovou péčí naplánoval, a nyní vidí, že veškeré jeho úsilí bylo marné.
Hari Seldon, uvězněný na ocelí pokryté planetě Trantor, ví, že na vzdálené planetě Terminus roste v tajnosti jeho Druhá Nadace, bezpečně v rukou Padesátky. Jeho práce je dokončena a Seldon se připravuje spokojeně zemřít – ale objeví novou teorii, která by mohla vysvětlit fenomén chaotických světu, který jeho Nadaci ohrožuje od samotného početí.
Uniká ve společnosti úředníka, piráta a krásné černé pasažérky a potuluje se hvězdným pendlem přes červí díry po Galaxii. Později přesedne na kosmickou loď a pátrá po odpovědi na to, co považuje za poslední záhadu. Místo toho ale odhaluje spleť ambicí, pochyb a zrady. Lodovik Trema, jenž již není vázán Třemi zákony, shromažduje rebelující roboty pro celocísařské spiknutí. A Daneel Olivaw, jenž lidstvu obětoval dvacet tisíc let, má nového pána.
Je ohrožena samotná tajná Nadace. Stačí Padesátka, se svými ohromnými mentalickými silami, zajistit budoucnost lidstva? Nebo Druhá Nadace uspěje, jen aby padla před chaosem, který Hariho od začátku sužuje – a láká?
Vítězství Nadace je klimaxem nejctižádosti­vějšího a nejúspěšnějšího podniku ve science-fiction konce minulého století. Podniku, který spustil sám Asimov – jako Hari Seldon – a určitě by se mu líbil.

 

Externí odkazy:

[recenze] Fandom.sk (Stiffel)



WebArchiv - archiv českého webu