kniha » Vykolejený čas
chce si přečíst 4 | chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 31
hodnotilo: 38
80%
Vykolejený čas

Philip K. Dick

Vykolejený čas

Kategorie: sci-fi

originální název: Time Out of Joint
originál vyšel: 12/1959

vydání: Epocha (web) 2004

odkazy: 1x [recenze]


Komentáře:
BlackDawn  | ****1/2 05.04.2011 20:42

Když jsem viděl film Truman show myslel jsem si, jak je to originální námět.Ovšem to samé a mnohem lépe zpracované napsal Dick a vydal v roce 1959. Kniha jako jedna z mála od Dicka je naprosto oproštěna o náboženské úvahy a jde čistě jen o příběh pěti lidí na malém městě – hlavní postava Ragle Gumm v průběhu času začne zjišťovat, že něco nehraje a rok ve kterým žije asi nebude pravý, ale proč by mu ostatní lhali? Rozhodne se utéct z města a dojet co nejdál aby zjistil co se děje.Fantazie PK Dicka je až neuvěřitelná, každopádně pointa je naprosto nečekaná a její vyuzlení hodně překvapivé.Dá se říct, že tady Dick místo náboženských úvah kritizuje společnost a její věčnou touhu po válce a zabíjení, ono jak by taky ne, kniha vznikala v době eskalace konfliktů ve vietnamu pár let před vstupem USA do tohoto konfliktu.Nicméně zde je vše v scifi kulisách a velmi čtivé.

Martyrius  | ****1/2 23.08.2011 12:33

Vskutku, to byla taková nuda (ze začátku). A tím spíš, že jsem to četl o letních prázdninách, kdy stejně jako v knize teplota stoupala a atmosféra horka byla drtící.

Ale zhruba od půlky se něco zlomilo a člověk začínal dostávat typický dickovský pocit „že něco je špatně, že ty kolečka trochu skřípou, jako by v nich byl písek“. To je pro jeho tvorbu typické (a je tím hlavním tahákem).

Jak dokáže udělat z paranoi krásnou věc, dokonce i prospěšnou. To může vymyslet jen schizofrení, amfetaminem povzbuzená mysl P. K.



WebArchiv - archiv českého webu