kniha » Zničený muž
v Top10 2 | chce si přečíst 5 | chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 112
hodnotilo: 88
80%
Koupit knihu:
FantasyShop.cz
Zničený muž Více vydání = více obálek.

Alfred Bester

Zničený muž

Kategorie: sci-fi - detektivní

originální název: The Demolished Man
originál vyšel: 01/1952

vydání: Smena 1987; Laser-books (web) 1998; Laser-books (web) 2009

odkazy: 9x [recenze]


Přispívat do diskuze mohou jen registrovaní uživatelé


1

 [7] willis (editor) 09.09.2008 20:57  

Pokud si vzpomínám tak u hvězd taky trochu drhnul překlad, ale možná se pletu. Každopádně Laser chystá oba romány A.Bestera v novém vydání v edice mistrovská díla. Mám pocit, že i s novým překladem.

 [6] Madam Brbla 09.09.2008 20:13  

@Doubravka[5]: Až tak zlé?:-) Přiznávám, nesnažit se to hodnotit jako klasiku – tak nějak v kontextu doby, kdy to vyšlo – asi bych hvězdičku ubrala. S tím hodnocením je to někdy fakt těžké, mám poněkud morální dilema hodnotit zábavnou, oddychovou literaturu lépe oproti těm „vyšším“ románům, které se méně zábavnou formou snaží čtenáři předat víc než pouhou akci a napětí. A na druhou stranu, proč hodnotit nízko knihu, co se mi líbila, jen proto, že mě holt duševně neobohatila?:-)

 [5] Doubravka (editor) 09.09.2008 16:21  

@Jana677[4]: Pozdě, ale dík ;-) Přiznám se, že psaní názoru na „Hvězdy, můj osud“ odkládám, až se uklidním :o))) S tím VanderMeerem to zkusím, morbidní úchylárny jsou moje, když se povedou ;)

 [4] Madam Brbla 09.09.2008 13:49  

@Doubravka[2]: Doubravko, jen Tě chci (maličko) varovat, než se pustíš do „Hvězdy, můj osud“. Bester sice psychologii postav v tomhle románu postavil do popředí, ale proti hrdinům O.S. Carda nebo S. Kinga je to přece jen takové… slabší:-). Mně osobně se teď po stránce psychologie, atmosféry a emocí líbil „Veniss Underground“ (ještě jsem teda nečetla povídky z druhé poloviny knihy). Sice morbidní úchylárna, ale postavy jsou „živé“.

 [3] FerryH (editor v době uložení příspěvku) 07.09.2008 00:28  

jj znam to :O)) …ja mam k tomuhle jeste jednu nectnost navic.. kdyz takovou ‚uspechanejsi‘ recenzi zplodim… tak se pak jeste ‚zamknu‘ a vsugeruji si sam sobe ze TOHLE je ten spravnej nazor … ne ten pozdejsi… :O) …rika se tomu umanutost nebo tvrda palice… :O)) …jeste ze to o sobe vim a muzu si ze sebe delat ‚prcu‘… to jedine me omlouva :O))

 [2] Doubravka (editor) 06.09.2008 12:02  

@FerryH[1]: Ale jo, všimla. neboj :) Jenomže mě tam ta psychologie postav fakt strašně moc chyběla – to máš jako geniální dítě, které se chová jako malé monstrum :)) JE geniální, ale rád ho mít nemusíš (pokud není tvoje, že ;)

Jinak kdybych měla k dispozici barvitější škálu hodnocení, dám 70%.

Na „Hvězdy,můj osud“ se chystám teď, to jsem zvědavá :)

Když se tak nad tím zamyslím, možná bylo moje včerehší hodnocení jen okamžitou reakcí na zklamání – kniha se ze začátku TAK slibně rozjížděla a pak jsem si po pár hodinách připadala ochuzená o něco, co mi slíbili a nedali.. Příště si dám větší časový odstup, než něco zkritizuju :o)

 [1] FerryH (editor v době uložení příspěvku) 06.09.2008 07:29  

Doubravko … a vsimla sis KDY, ze ta knizka byla napsana nez si zacala hodnotit? ja myslim, ze by se kniha mela hodnotit v kontextu doby… pro me je to teda ne sice genialni jako je Ender… ale urcite hned za tim… srovnam-li co kdo napsal v roce 1953 ..treba Asimov, Heinlen nebo Clarke… :O))

je to neskutecne odvazna kniha ve sve dobe! experimental jak fik…

vrcholnej Philip K. Dick v roce 1953 :O))

P.S. – na druhou stranu, kdyz tak zamemoruji… Hvězdy, můj osud od tehoz autora se me libi jeste o malicky kousicek vic… :O))

1
Po diskuzní stránkách se můžete pohybovat také pomocí šipek na vaší klávesnici:
stránka starších příspevků = šipka vpravo
stránka novějších příspěvků = šipka vlevo


WebArchiv - archiv českého webu