kniha » Líc a rub
v Top10 3 | chce si přečíst 6 | chce mít v knihovně 3 | má v knihovně 30
hodnotilo: 31
87%
Líc a rub

Iain M. Banks

Líc a rub

série: Kultura
díl v sérii: 6

Kategorie: sci-fi - fantasy

originální název: Inversions
originál vyšel: 1998

vydání: Talpress (web) 2002

odkazy: 5x [recenze], 2x [ukázka]


Komentáře:
BorgDog  | ****1/2 01.10.2008 05:31

Neskutečná síla.

Jsem asi v polovině a nemůžu se nabažit, něco tak temně paranoidního, složitého, ale přitom skvělého jsem už dlouho neviděl. Skvěle vymyšlená hra s náznaky a pocity, kde se přitom NIC nevysvětluje, doteď sotva tuším, CO se vlastně děje, co mají postavy za lubem nebo na čí straně stojí, pomineme-li tu „drobnost,“ že o jedné pomalu pohybuji, zda je vůbec člověk. Nevím, co si přát víc, zda aby autor na konci vytáhl nějaké „holmesovské“ vysvětlení nebo se na něj naopak vykašlal a nechal mě utonout v temném oceánu fantazie a zneklidňující nejistoty. Tak jako tak se ale nemůžu odtrhnout a už teď dávám 100%, jedna z nejlepších knih, co jsem četl, byť velmi náročná na soustředění a asi ne pro každého…

Edit: Po dočtení bohužel musím srazit jednu hvězdu za závěr druhé linie. Zatímco ta první dokáže skvěle udržet až do samého konce hru s náznaky, paranoiou a nejistotou okolo záhadné postavy doktorky, ve druhé bohužel Banks zvolil nikoliv holmesovské odhalení, ani záhadně neřečený konec, ale třetí a podstatně horší možnost: Vytažení vraha z klobouku, zbrkle a v podstatě bez souvislosti i důkazů, které by si čtenář zpětně uvědomil. Tak jak to provedl jím mohl být z postav naprosto kdokoliv, a to se nedělá. Škoda, škoda, ale i tak výborná, originálně pojatá a skvěle napsaná kniha.

T'Ana  | ****1/2 20.04.2009 17:16

Výborně napsané, bohužel ne úplně nedomyšlené. Možná, pokud by vyšly další knihy tohoto cyklu, pár věcí by se ještě objasnilo, ale ani to by nic nezměnilo na konci, kde mi přijde, že autor se pro to, kdo je vrahem, rozhodl stylem „ententyky“. Nicméně za přečtení ta kniha určitě stojí, i když být ještě trochu lépe promyšlená, hodnotila bych výše.

petaSk  | ***** 31.10.2010 19:49

Pro mě jedna z nejlepších knih, co jsem kdy četla. Druhá linie nemohla dopadnout jinak – vrahem nemohl být nikdo jiný, podle mě autor vytvořil až geniální zápletku. Při odhalení vraha mi srdce poskočilo až do krku, právě v tomto okamžiku jsou láska a oddanost povinnosti postaveny proti sobě a celý příběh dostává smysl. Mám jen jednu výtku – chtělo by to aspoň o trochu více vysvětlit spojitost mezi oběma liniemi a původ obou hlavních postav.

trudoš  | **** 01.01.2016 03:26

Kniha s příznačným názvem Líc a rub zachycuje osudy dvou rozdílných osobností z různých koutů fantastického světa. Tam kde jeden žije v neustálém nebezpečí, musí se druhý starat o bezpečí někoho jiného a tam kde jeden miluje, je druhý všemi nenáviděn. Každý z příběhů se přitom odehrává v jiném prostředí, a i když spolu obě vyprávění zdánlivě nesouvisí, jedině společně tvoří celek, který ovšem nemá konkrétnější spojovací body. Pokud by však každý existoval sám o sobě, nebyl by zcela úplný.
Nevýhoda románu pak paradoxně spočívá v jeho největší přednosti. Každá kapitola je věnována jedné ze dvou linií, přičemž každá sama o sobě je vycizelovanou epizodou. Díky tomu se však vytrácí přímočařejší spád a s tím i napětí, které by člověka pohánělo k soustavnému čtení. Navíc ne vše je zde polopaticky vysvětleno, takže zdaleka nejste ta nejinformovanější osoba v ději. Což může otrávit; zvolená forma ovšem naprosto odpovídá výslednému efektu, takže si jiné provedení ani nedokážu představit.



WebArchiv - archiv českého webu