kniha » Nekroskop
v Top10 10 | chce si přečíst 11 | chce mít v knihovně 4 | má v knihovně 89
hodnotilo: 129
87%
Nekroskop Více vydání = více obálek.

Brian Lumley

Nekroskop

série: Nekroskop
díl v sérii: 1

Kategorie: horor - fantasy - upíři

originální název: Necroscope
originál vyšel: 06/1986

vydání: Polaris (web), Leonardo 1994; Polaris (web) 2005; Polaris (web) 2012; Fobos (web) 2023

odkazy: 2x [recenze]


Komentáře:
biker11  | ***** 03.01.2007 17:48

troška to trpí dobou vzniku – železná opona, kgb, ale inak super kniha o nekro-upíro-ducho…mixe. Nie moc akčná ale aj tak pútavá a napínavé s dobrým dejom. bol som milo prekvapený.

Mat21  | ***** 25.10.2007 22:07

Překvapivě zdařilé a originální dílo, které jsem měl již dlouhou dobu v podvědomí, ale k jehož přečtení jsem se dostal až nyní. Kniha je postavena na dovednostech ESPERů, čili lidí ovládajících různé mimosmyslové dovednosti, a hlavními hrdiny jsou dvě charakterově protichůdné postavy – nekroskop a nekromant. Měl-li bych knížce něco vytknout, musel bych zmínit chybějící napětí ve většině obsahu, které nahradilo spíše objasňování různých situací. Ale aby kniha byla čtivá, není skrz na skrz napětím naplěná kniha podmínkou, že? :-) Nelíbil se mi závěr knihy, kdy se původně nejneschopnější osoba bez jakýchkoliv ambicí pro život změnila v mýtus, schopný cestovat v čase a prostoru. Máš u mě 9 hvězdiček z 10, Briane.
.....Nesouhlasím s úvodními slovy bikera o železné oponě. Celé dílo bylo předce o boji Esperských oddělení v Anglii a Rusku, proč by to mělo být na závadu?

avatar2  | ***** 17.06.2009 19:25

K téhle knize jsem se vrátil po letech a je stejně dobrá jako kdysi. Nekroskop tak trochu žánrově putuje mezi fantasy a hororem. Místy se příběhu nedá upřít určitá naivita, zejména na posledních stránkách, ale příběh je prostě výborně napsaný. Výrazně mu svědčí putování mezi prostředími – politikaření na straně ruské „esperské“ rozvědky a na druhé straně takřka dětský hrdina Harry Keogh. Prostředí se střídají dost rychle na to aby ani jedno neomrzelo, což je asi základ úspěchu. Prostě dobrý příběh. Pokud mne pamět neklame, série má kvalitativně sestupnou tendenci, časem to ještě prověřím.

elanius  | **1/2 26.06.2009 10:15

Prvý diel série je v prvých 4/5 nudný. Je to ako súboj v boxe, kedy sledujeme dva mesiace rodinného života oboch súperov, sem tam nazrieme do ich príprav na zápas, okrajovo sa zoznámime s ich tréningovými metódami, potom príde kontroverzná, nie však škandálna predzápasová tlačovka a následne samotný súboj, ktorý skončí v úvode druhého kola technickým KO pre zranenie jedného z aktérov.

Vlask  | **1/2 13.02.2015 20:30

Originálně pojatý námět v podobě souboje tajných služeb zmixovaný s další variací na Drákulu (bohužel bez svádění lepých děv). Celé to ovšem vázne na dvou podstatných záporech. Totálně nudným úvodem z dospívání hlavního hrdiny prokládaným dokonce lekcemi z matematiky a prapodivným závěrem. Autor na konci nadělí hrdinovi až téměř supermanovské schopnosti a velmi prapodivnou motivaci k prakticky téměř sebevražednému chování, jen aby se ho mohl zbavit.

Lucc  | **** 23.07.2015 12:31

Kdysi mne tehdy ještě přítelkyně adorováním prvního dílu donutila postupně nakoupit 9 dalších, aniž bych četl. Po letech (2015) jsem se odhodlal a pustil se do jedničky. Svět ESPERů a soupeřících ESPsložek tajných služeb přes Železnou oponu se mi pomalu otevíral a já byl spokojen. Autor vše ukotvil v „současnosti“ (90. léta), ale nechal vypravěče popisovat minulost (70. léta). Líbilo se mi popisování Keoghova dospívání a objevování talentu, stejně jako posilování temných schopností Dragosaniho a jeho koketování s vampyrismem. Vše spělo k finále, které bylo až příliš grandiózní a přitažené za vlasy. Lumley, jehož střízlivé hororové povídky mám moc rád, popustil uzdu autorské zvůli a vytáhl pár králíků z klobouku (změna chování mrtvých, nová dimenze, nepochopitelný odjezd agentů z UK, příliš silný otčím a celkově nedostatečně využitá scéna na ledě). Škoda. Čekal jsem tradičně britsky decentní styl a dostal jsem konec jak z špatného mainstreamového thrilleru. Uvidíme, co přijde dál. Osovi se pozdější díly líbily více, tak třeba se autor vrátí ke kladům, které ho zdobily v povídkách. I tak je ale Nekroskop slušná kniha a mohl by se líbit obzvláště starším ročníkům, kteří ještě pamatují reálný socík a nesnáší upíříny typu Stmívání, kdežto samotné upíry nikoliv.



WebArchiv - archiv českého webu