kniha » Devět princů Amberu
v Top10 25 | chce si přečíst 23 | chce mít v knihovně 3 | má v knihovně 234
hodnotilo: 249
89%
Devět princů Amberu Více vydání = více obálek.

Roger Zelazny

Devět princů Amberu

Kniha vyšla i pod názvem:
Vládci stínů
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

série: Tajemný Amber
díl v sérii: 1
kniha patří do světa: Amber

Tato kniha je částí i jiných knih: Amber

Kategorie: fantasy - audiobook

originální název: Nine Princes in Amber
originál vyšel: 1970

vydání: AG kult 1992; Classic 1999; Straky na vrbě (web) 2006; Straky na vrbě (web) 2015

odkazy: 5x [recenze]


Komentáře:
Madam Brbla  | ****1/2 24.01.2008 08:58

Návrat k této knize po patnácti letech mi přinesl několik poznatků, co jsem jako náctileté robě nevnímala: útlounká verze z roku 1992 trpí nepříliš dobrým překladem, mizernou redakční prací (korektury zřejmě vůbec neproběhly) a absencí grafické úpravy. Roger Zelazny pak má u mne bezvýznamné mínus za logickou trhlinu v závěru knihy a nadměrné hulení hlavního hrdiny:-)) I přes tyto nedostatky se stále jedná o velmi kvalitní čtivo, které časem neztratilo skoro nic ze své kouzelné jedinečnosti. Věřím, že poslední vydaná verze s překladem J. Kantůrka si určitě v hodnocení zaslouží plný počet bodů (proto si ji také hodlám pořídit a za dalších 10 – 15 let přečíst tento příběh znovu:-)). EDIT 2014: Tak jo, opět přečteno – tentokrát v dobrém překladu a s pečlivými redakčními pracemi. Přes logické díry a zjednodušování příběhu jsem se tentokrát nedokázala přenést tak hladce. Hodnocení 85% je jakýmsi kompromisem mezi někdejším nadšením a současnými drobnými rozpaky (čtivé to je stále, ale ty výpadky v logice mě dost se…jří).

hawai  | ***** 22.06.2009 21:20

Kniha men velmi mile prekvapila, precetla jsem ji na jeden zatah a uz se nemuzu dockat az se pustim do dalsiho dilu. vsem kteri maji radi fantazi a hledaji prijemne ctivou nenarocnou cetbu vrele doporucuji. Navic souhlasim, ze preklad z pera J. Kantůrka je opravdu jedinecny.

papuja  | ***** 26.03.2010 21:45

Stejně jako Jana677 jsem se rozhodl, že si dám celou sérii po XX letech. Mile mě překvapilo, že první kniha pro mě neztratila nic ze svého tehdejšího kouzla. Také jsem si všiml malých nejasností a někdy jsem si říkal „proč tak a ne tak“, ale i tak pro mě jasná volba plného počtu hvězdiček.

louza  | ****1/2 03.06.2010 15:53

Velice slušný rozjez ságy, která vynesla autora do světoznámé pozice „toho, který napsal Amber“. I přes některé logické nedostatky nelze knize upřít originalitu a snahu (?) o prolomení žánrového klišé, která by i dnes, po čtyřiceti letech od napsání Zelaznymu vynesla zlatý pomník v chrámu New Weirdu. Přece jen nebývá zvykem, aby hlavní hrdina triumfálně přijel na fantasy scénu oslabený amnézií a ke všemu v mercedesu. Autor láme bariéry i co se techniky výkladu týče. Dnes jen těžko narazíte na drsňáka, který vrhne svého hrdinu do finálního boje a místo epického monumentálně klenutého popisu řežby typu „bij je bij a všechny je zabij“ rozprostírající se minimálně přes tři svazky ságy shrne lakonicky situaci slovy „Nebudu to prodlužovat, na živu jsem zůstal jen já.“ Jaká to božská potěcha pro duši smrtelníka, který tak dostává velkorysou možnost za život přečíst i něco jiného než inkriminovanou ságu (pokud ovšem nemá to štěstí, že autor zemře dřív než on). A nejde jen o neotřelost, ale i o několik velice pěkných nápadů a mistrné nastínění (méně je někdy více) fantaskního světa kolem Amberu dávající čtenáři velký prostor pro jeho vlastní fantasii. Ani po letech není třeba přivírat při hodnocení oči. Amber je nadčasové dílo patřící k tomu nejlepšímu co ve fantastice vzniklo.

Edit 2022 : S odstupem dekády se nic nemění. Příběh postavený zprvu na tajemství a amnézii hlavního hrdiny, postupně objevujícího svojí minulost v rodině velmi povedených sourozenců, soupeřících o trůn centrálního světa, má stále svoje kouzlo. Hlavně kvůli kulometné kadenci nápadů, které oslní hlavní postavu stejnou měrou, jako čtenáře. Kantůrkův překlad obrušuje hrany, ale vzhledem ke strohosti a faktickosti knihy jen trochu dolaďuje barvy. Tohle bylo prostě vždycky zásadní dílo, jehož výsostnost se naštěstí podařilo zachovat racionálním uvažováním vydavatele. Protože kdyby se hrozby naplnily. Asi by nemálo čtenářů čumělo na Amber jako jantaři.

Gaarq  | ** 11.06.2010 11:46

zelazny mi vůbec nesedl. zkoušel jsem to dvakrát a nebyl jsem schopen se pročíst prvními pár kapitolami. uznávám, že některé nápady jsou zajímavé, ale jejich zpracování mi nic neřeklo. typ hlavního hrdiny, jako je představen tady, mě neoslovuje a ani okolnosti mě nezaujaly. shame on me ;)

Strýček Biolit  | ****1/2 24.02.2015 13:07

Z prvního Amberu jsem odvařenej jak pes v papiňáku…dokonce si po jeho vzoru i pískám. Kniha je napsaná skutečně čtivě, lehce, ironicky, děj se valí kupředu (nu, malý rozsah snad ani neumožňuje nic jiného). Jistě, kdybych hodně hledal, našel bych nějaké (i logické) chyby, mohl bych vyčítat jednoduchost, jen jednu jedinou prostou dějovou linii…ale proč bych to měl, krucinál, dělat, když bylo čtení Amberu tak zábavné?

Prvních sto stran mi navíc navodilo krásně malazský pocit, neb hrdina se ztrátou paměti chápe asi tolik, co samotný čtenář…a co se týče trumfů samotných…nu, už asi vím, kde vzal SE inspiraci na svůj balíček Draků…

Laxik  | **** 31.05.2018 15:26

Hra o trůny – odlehčená sprinterská verze. Je to krátké, ale je to sakra čtivé a pohlcující.

ellric  | * 27.01.2022 18:30

Je to docela nuda. Je to mizerně napsané. Není tam žádné napětí a zápletka je dost slabá. Hlavní hrdina se probudí v nemocnici a cca ve třetině knihy se přesune do Amberu. Tedy něco jako Narnie. Ale tady to nemá žádný důvod. Pak se začne 9 princů a neznámý počet princezen handrkova o trůn. Plusem jsou charaktery princů, kteří jsou vlastně něco jako superhrdinové. Ale možná se mýlím a v dalších dílech to začne dávat smysl.



WebArchiv - archiv českého webu