kniha » Les / Je těžké být bohem
v Top10 4 | chce si přečíst 1 | má v knihovně 79
hodnotilo: 64
92%
Les / Je těžké být bohem

Arkadij Strugackij
Boris Strugackij

Les / Je těžké být bohem

Tento svazek obsahuje díla vydaná samostatně: Je těžké být bohem, Les

Kategorie: sci-fi - omnibus

vydání: Svoboda 1983


Komentáře:
BlackDawn  | ***** 24.03.2009 20:28

Tak druhá část je bez debat,vynikají­cí,sarkasticky-cynicky-veselý kousek,typičtí bratři S. Les – označovaný jako nejsložitější dílo ke čtení a myslím, že oprávněně.Pro lidi co chtějí poznat díla Strugackých -tímhle nezačínejte,není to jejich typický styl.Místy bych se nebál to přirovnat spíš k PK Dickovi.Z celého lesa čiší kritika ruské byrokracie a „papírování“.Mimo to ale jde příběh dvou hlavních hrdinů.Perece – zaměstnance správy lesa ,který je lesem fascinován a touží ho poznat,ale bohužel žije mezi lidmi,kterým na lese zas až tak nezáleží a Candida, který se s letadlem do lesa zřítil a našel si v něm ženu a žije v něm.Je to asi dílo s nejhlubším zamyšlením nad světem a životem (mimo Města zaslíbených)od bratrů vůbec.

Tua  | ***** 15.01.2011 04:22

Les: V něčem mi tohle dílo připomínalo Piknik u cesty -tajemství, záhady, podivné jevy a motiv cesty (za osudem?). Příběh se odvíjí ve dvou rovinách. Zvenčí pozoruje Les jistý zaměstnanec Správy, potýká se s nesmyslnou byrokracií, stále se snaží Správu opustit ale vinou neuvěřitelných, téměř Kafkovských náhod se mu jeho plán neustále hatí. Zevnitř vnímá les Mlčoch, bývalý zaměstnanec Správy, Candide, který se zřítil se svým vrtulníkem a byl přijat a do jisté míry asimilován domorodci. Jeho cílem je dojít do bájného „Města“. Před sebou má Les opředený množstvím domorodých mýtů a zkazek, plný „nebezpečných“ banditů, podivných tvorů, zkázonosných hub, bažin, rusalek a děsivých Mrtváků. Mlčoch mimoděk popisuje podivné místní zvyky a jevy hraničící z žánrem sci-fi, fantasy ale snad nejvíc pohádkek. Zápolí sám se sebou, snaží se vybavit si v sobě zapomenutou minulost, schopnost uvažovat v širších kontextech a překročit hranice nepoznaného. Vážně čtivá a místy velmi humorná kniha -zkrátka Strugačtí nezklamali.

Je těžké být bohem: Zpočátku jsem byl z téhle knihy poněkud rozpačitý. Celý začátek se totiž jeví jako jakýsi pseudo-historický román z období středověku, měšťanských rebelií a aristokratické zvůle viděné očima jakéhosi šlechtice, a to mně moc nebralo. Ovšem jen do doby než se ukáže, že šlechtic je jen jedním z mnoha členů výzkumného týmu vyslaného ze Země na tuto planetu aby se asimiloval a monitoroval zdejší běh dějin. Hlavní hrdina tak získává nad vším obrovský nadhled, ovšem otřesné události posledních měsíců ho čím dál více popouzí k tomu, aby porušil hlavní pravidlo výzkumu -totiž nevměšovat se a neovlivňovat zdejší historii. Přestože převyšuje intelektem, možnostmi i skrytou technologií celý zdejší svět (odtud to spodobnění s prastarými legendami o bozích), počíná si uvědomovat, že ho ten samý svět pomalu mění a deformuje. Zjišťuje že z dovedně hrané masky arogance se stává jeho vlastní přirozenost. Sice o něčem trochu jiném, než jsem předpokládal ale i tak velice čtivé a zajímavé. Každopádně měl Havroš recht když říkal že Les je možná ještě trochu lepší.

jasonix  | ***** 19.06.2023 08:49

Obě části jsem okomentoval u jejich samostatných vydání, ačkoliv jsem četl právě tuto a ne jinou dvojkombinaci. Mám k ní citový vztah a také její obal od Viktorie Ban-Jiránkové patří v edici Omnia k mým nejoblíbenějším. I po cca 35 letech se mnou obě novely otřásly. Les jako surreálná satira byrokracie a totalitarismu; Je těžké být bohem jako mene tekel despocií a lidské tuposti.



WebArchiv - archiv českého webu