kniha » Brouk v mraveništi
v Top10 2 | chce si přečíst 3 | má v knihovně 96
hodnotilo: 76
83%
Brouk v mraveništi Více vydání = více obálek.

Arkadij Strugackij
Boris Strugackij

Brouk v mraveništi

Kniha vyšla i pod názvem:
Chrobák v mravenisku
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

série: Maxim Kammerer
díl v sérii: 2

Tato kniha je částí i jiných knih: Maxim Kammerer

Kategorie: sci-fi - detektivní

originální název: Жук в муравейнике ▫ Žuk v muravejnike
originál vyšel: 1979

vydání: Lidové nakladatelství 1982; Východoslovenské vydavateľstvo 1986; Lidové nakladatelství 1989; Triton (web) 2005


Komentáře:
Tua  | ***** 15.01.2011 04:32

Maxim, hrdina Obydleného ostrova znovu a ještě lépe! Pakliže mi „Ostrov“ přišel nějaký neuzavřený, spolu s „Broukem“ už je všechno v pořádku, přestože by podle mně „Brouk“ narozdíl od „Ostrova“ obstál i samostatně. Děj se odehrává na Zemi a jen skrze spis hledaného Lva Abalkina jehož nepřítomnost provází celým dějem (a je tak vlastně jakousi zvláštní anomálií v podobě nepřítomného hrdiny) se dostaneme na jiná podivná místa vesmíru jako třeba na Mrtvou planetu jejíž obyvatelé jednoho dne zkrátka odešli dírou v zemi, ale několikrát lehce zavadíme i o Sarakš, dozvíme se například více o podivných stvořeních nazývaných Hlaváci jež jsme měli možnost poznat zatím jen jako temné stíny opuštěné Pevnosti. Spousta Strugackých vychytávek, vzpomínám například na neskutečný obchod s hračkami v mrtvém městě jakožto návnada supercivilizace Poutníků. Možná jen Země je najednou nějaká současnější, už to není ta arkadije o níž básní mladičký Mak. Je plná pletichů, tajných služeb, kongresů a tajných rozhodnutí ale dalo by se to vysvětlit i tím že Mak už není naivní mladíček nýbrž proti své vůli první progresor a posledních několik desítek let tajný agent.

MartinJ  | **** 06.10.2011 22:07

Velmi zdařilý román. Příběh je velmi napínavý, v podstatě je to detektivní pátrání. Je tam pár hlušších míst, ale závěr se čte jedním dechem a už už se čtenář těší na poslední stránku, aby se dozvěděl, že … Nechci víc prozrazovat, ale kdo si knihu přečte, dá mi za pravdu.

Za zmínku stojí též fakt, že ve srovnání s Obydleným ostrovem je Maxim (alias Mak) starší asi o 20 let a již zdaleka není tak ideální osobností. Zřejmě je to dáno prostředím, již se nejedná o černobílý „boj dobra proti zlu“, kde jsou strany dány (i když se občas měnily). Mak pracuje jako agent KOMKONu-2, který chrání lidstvo před hrozbami z vesmíru a někdy ho chrání před sebou samým. To často znamená nutnost lhát, klamat ostatní, tajit před nimi informace. V tomhle ohledu mi byl Mak za mlada sympatičtější, i když starší Mak je přece jen asi zajímavější.

KeB  | **** 11.11.2011 21:28

Mé první setkání s bratry Strugackými. Začátek mi přišel zmatený a divný, ve jménech jsem se ztrácel jako už dlouho ne. A málem jsem se slovy, co na těch Strugackých všichni vidí knihu zahodil. Ale naštěstí jsem vydržel a to bylo dobře. Druhá třetina je dobrá a konec skvělý. Celkově se mi to líbilo a asi mi úplně nesedí styl psaní. :) 80%

Zdenka  | ***** 08.08.2012 20:28

Tato kniha mě přivedla k žánru scifi. Velký skok od Bulyčova. Rovnou po hlavě. Tenkrát fascinující, neskutečné a úžasné. Pro prváka parádní začátek, od té doby mě scifi nepustilo.

Dilvermoon  | ****1/2 15.10.2016 18:29

Maxim Kammerer je po patálii na Sarakši už otrlým pracovníkem Komkonu a musí (teď již oficiálně a bez nadšení) řešit úkol najít Lva Abalkina. Pátrání po něm je proloženo Abalkinovými hlášeními o jeho progresorských akcích spolu s hlavákem Štěknem. Maxim se při pátrání musí stylizovat do různých rolí, což je opravdu dobré. Vždy, když něco udělá nebo řekne při kontaktu s někým, před kým musí být inkognito, o sobě ve třetí sobě uvádí např., že „novinář Kammerer užasl“. No jasně, humor jako obvykle u Strugackých nechybí. Příběh je znatelně méně akční než v Obydleném ostrově, ale o to více je to detektivka.

akustik  | ****1/2 02.06.2017 10:52

Co je na brouku v mraveništi tak zvláštního? No třeba to, že mravenci jsou z brouka poměrně nesví, přinejmenším ze začátku. A pokud brouk neškodí, tak si na něj nespíš zvyknou, ale stejně jej mají pořád v hledáčku. Takovým broukem je i Lev Abalkin mezi mravenci – lidmi. Zrodil se spolu s dalšími z umělých embryí, jež byly nalezeny kdesi hluboko ve vesmíru na nepříliš významné planetě. Mají s tím co dělat staří neznámí „Poutníci“ – supercivilizace, o nichž se neví vůbec nic kromě toho že je? Najednou je na světě spousta otázek o smyslu a poslání těchto dětí. Ale pěkně po pořádku. Náš známý hrdina Maxim Kammerer o tomto všem nemá ani ponětí a je vržen do úkolu nalezení Lva Abalkina, který se tak trochu záměrně zatoulal. Jak Maxim odkrývá vrstvy celého tajemství Lvovi osobnosti, uvědomuje se tíhu jeho úkolu, který nikdy nechtěl dostat a stát se tak jedním z mála, kteří si uvědomují existenci mimozemských lidských bytostí a následky z toho plynoucí. Třeba žádné, třeba enormní, ale kdo ví?



WebArchiv - archiv českého webu