kniha » Kmen Andromeda
v Top10 6 | chce si přečíst 6 | chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 120
hodnotilo: 108
83%
Kmen Andromeda Více vydání = více obálek.

Michael Crichton

Kmen Andromeda

Kniha vyšla i pod názvem:
Smrť Andromeda
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

Kategorie: sci-fi - podle filmu/zfilmováno

originální název: The Andromeda Strain
originál vyšel: 1969

vydání: Tatran (web) 1971; Odeon 1973; Odeon 1987; Baronet (web) 2008

odkazy: 3x [film], 1x [ukázka]


Komentáře:
milav  | ***** 15.07.2006 12:43

Také jedna z klasik scifi – dokonale sugestivní popis co by se mohlo stát, kdyby …

Pedro  | ***** 19.03.2009 21:01

Dosud jediná sci-fi kniha, při které jsem dokonale uvěřil ději! Velice doporučuji!

Majkl  | *** 17.05.2010 07:35

Po pár rokoch od kúpy v antikvariáte som sa dal do čítania tejto celkom dobre hodnotenej knihy. A vo výsledku nie som sklamaný. Ale ani nadšený. Crichtonove knihy sú dosť odosobnené a zamerané hlavne na riešený problém – v tomto prípade vírus, ktorý je z vesmíru, zabíja rýchlo a nemilosrdne, preto ho ide skupinka vedcov v uzavretom labáku preskúmať. Samotný príbeh nie je veľmi dlhý, silnejšie ma zaujal až kdesi v troch štvrtinách a kniha bola ukončená až prirýchlo. Oproti Kouli je to citeľne slabšie, preto len 60%.

Phoenix  | ***** 15.10.2010 13:35

Po velkém zklamání z filmové verze bylo čtení knihy dostatečný zadostiučiněním. Příběh byl jasný a srozumitelný (navzdory autorovu varování, že text obsahuje spoustu odborných termínů), uvěřitelný a bez logických chyb. Další kniha od autora, který je schopný nastudovat spoustu materiálů, aby vytvořil jeden kvalitní příběh.

Tua  | **** 15.01.2011 04:15

O jednom superzabijáckým vesmírným mikrobu, který vyvraždil v Nevadě během několika vteřin celou jednu osadu (Piedmont v Arizoně), načež zmutoval v docela neškodnýho diblíka jež by zase spokojeně odcestoval do fuč kdyby se ho nezmocnili týpkové z programu pro eliminaci takových případů. Zajímavý hlavně v první části kdy má čtenář možnost nahlédnout do tajných formulářů (vypečená str. 76) a směrnic, odkrýt záhadu jedné supertajné výzkumné stanice (Wildfire ve Flatrocku v Nevadě) a obdivovat technologii dostupnou už v 70 letech. Knížka se odkazuje na mnoho pramenů a svědectví a jeví se tudíž jako zcela autentická reportáž, ovšem zdali pravdivá, to jsem nebyl schopen ani po přečtení rozšifrovat. Totiž místy se jeví dost silně přitažená za vlasy, na druhou stranu cituje mnoho studií a vědeckých článků, jmenuje konkrétní osoby a místa a to seznamovým způsobem na několika přiložených stránkách jež by byli v opačném případě zcela zbytečné, pakliže jejich jediným cílem nebylo právě jen a pouze navození pocitu autentičnosti. PS: Filmová verze je ODPAD!

juno  | **** 11.07.2011 23:29

Klasika, ktera by se mela stati povinnou literaturou ve skole :D Bohuzel jsem musel cist sracky ala „Roky v kruhu“ a „Advent“. Naprosta klasika a povinnost pro kazdeho kdo ma aspon trochu smysl pro tajemno. Proc ne 5? Neni tak komplexni a neni ani dokonale napsane, ale s hrdoisti a prehledem si 80% zaslouzi! Doporucuji a na aukru ji sezenete za par kacek.

honajz  | *** 19.03.2012 10:46

Tak ano, jako fiktivní literatura faktu je to hodně dobré a až na pár excesů si člověk skutečně říká, je to pravda, nebo si to vymyslel? Kniha je naštěstí krátká, protože i takhle už – alespoň mne – začaly brzy lézt na nervy všechny ty výpisy z počítače, přehled smluv a paragrafů, a také životní historie každé postavy, která si v knize i jen uprdne, a to nejlépe od narození přes studia a svatbu. Neříkejte mi, že jste ty pasáže všichni četli a nepřeskakovali. Když tohle odečtu, zbývá průměrný příběh na jednu povídku, který má svou úvodní záhadu, jež se řeší, ale přece jen jsem po všem tom vychvalování čekal víc.

avatar2  | *** 18.03.2016 14:16

Taková téměř klasická katastrofická žánrovka, přesto pojatá o dost jinak než je obvyklé. Takřka klinickým pohledem sledujeme práci vědců na izolaci a průzkumu zabijácké bakterie.Žádná velká dramata, žádná velká akce, jen poměrně chladný a odtažitý pohled na věc, která se nakonec vyvine jinak, než se čekalo. Možná právě ta odtažitost je důvodem, proč se kniha nestala klasikou žánru.



WebArchiv - archiv českého webu