kniha » Nekroskop II
chce si přečíst 1 | chce mít v knihovně 3 | má v knihovně 69
hodnotilo: 84
84%
Nekroskop II Více vydání = více obálek.

Brian Lumley

Nekroskop II

Vampýři!

série: Nekroskop
díl v sérii: 2

Kategorie: fantasy - horor

originální název: Necroscope II: Vamphyri!
originál vyšel: 06/1988

vydání: Polaris (web) 1996; Polaris (web) 2008

odkazy: 1x [recenze]


Komentáře:
elanius  | ***1/2 02.07.2009 08:51

O niečo lepšie než úvodný diel série, dej nie je už len nepodstatná vec potlačená do úzadia. Vadilo mi však, ako sa väčšina postáv zachovala úplne opačne než by napovedalo vykreslenie ich charakteru. Možno by to naznačovalo autorovu prefíkanosť, mne to však skôr pripadalo, ako by sa autorovi stratilo na letisku niekoľko kufrov s postavami a tak musela príbeh odohrať oklieštená zostava.

lenivec  | **1/2 01.10.2013 14:18

Prvý diel mi prišiel zaujímavejší. Na dvojke mi vadilo, že aj vrámci žánru to bolo moc odŕthnuté od reality. Ináč je to dobrá kniha.

Lucc  | *** 22.10.2015 08:01

Druhé díly se chtě nechtě musí poměřit s prvními. Vampýři! z minisouboje nevycházejí nejhůř, ale ani nejlépe. Jsou totiž jedničce velmi podobní. Styl je pořád velmi neakční, vyprávěcí, vysvětlovací. Nemohu si pomoci, ale začínám mít pocit, zda v tom nemá prsty překladatel. Některé věty drhnou – indície druhá. Ubylo vyprávění z minulosti, což asi mnohé potěší, ale mne mrzelo. V prvním díle to byly pasáže, které mne nejvíce zaujaly.
Postavy jsou mizerné, ani dítě by jim nevěřilo. Bezmezná oddanost k Rusku (sic!) jako jeden z nejhlubších povahových rysů v knize? Pffff. Popis prostředí – nevalný. Popis postav? Skoro jako u Eriksona. Dialogy bídné. Reálie místy trapné. Chorvatsko? Když už, tak Charvátsko a i tak je to pofiderní.
Jako celek lze knihu pochválit za kostru příběhu, která je zajímavá a funkční, králíkem z klobouku si autor vypomáhá s citem. Koncept vampyrismu a Möbiova kontinua, vše nastíněné už v prvním díle, je zde lehce rozvinuto. Politické pozadí působí křečovitě, ale to je možno přičíst stáří díla (a čtenáře). S čím tedy mám největší problém? S nudou. Oceňuji kostru díla, ale to je jako oceňovat kostru ženy (Hmm, pevná, pěkně rostlá, má potenciál, a ta pánev, podivej, Karle.). Mnoho krás ženy se ovšem nachází jinde. Velmi mnoho. A tyto krásy Vampýři! postrádají.



WebArchiv - archiv českého webu