kniha » Conan
v Top10 1 | chce si přečíst 1 | chce mít v knihovně 6 | má v knihovně 33
hodnotilo: 58
92%
Conan

Robert E. Howard

Conan

série: Conan
díl v sérii: 1
kniha patří do světa: Hyborian

Kategorie: fantasy - povídková sbírka

vydání: AFSF 1994


Komentáře:
Speedemon  | ** 23.06.2008 12:20

Kdo by neznal Conana. Velký barbar, který nejde daleko k useknutí hlavy po jakékoliv urážce. Tuto legendu má na starosti R.E.Howard a ostatní autoři těží z této postavy maximum. I já si řekl, že je čas poznat tuto legendu.Kéž by mě to ani nenapadlo. Conan má své počátky v časopise Weird Tales. Sem tam vyšla nová povídka s tímto Cimmeřanem a lidé se už tehdy klepali na další příběh. Kniha, jenž se mi dostala do rukou obsahuje všechny Howardovy povídky v pěkně hutném balíčku. Bohužel musím konstatovat, že Conanovy nejspíš více sluší časopis a delší mezery mezi jednotlivými příběhy. Ve 20 povídkách jsem sice poznal legendu, ale i ty nejhorší metafory a přirovnání co jsem kdy slyšel. Když vás na každé straně autor ujišťuje o reflexech ohromného Cimmeřana, který se nemůže rovnat ani s rozběsněným leopardem, tak to začne člověka po chvíli nudit. Ze začátku jsem to bral jako dobrý vtip (autor si chce ze své postavy trošku vystřelit), opak je však pravdou. Je to stále opakující se koloběh. Povídky jako Rudé hřeby, Za černou řekou, Šarlatová citadela či Královna černého pobřeží měly svůj náboj a převážně díky nim jsem zvolil alespoň těch 40%. O zbytku povídek nemám co říct, buď mě nudily nebo byly dost podobné a už si je nepamatuji.

firen  | *** 15.08.2008 21:26

řekl bych to takto: „s dobré myšlenky se stala instituce stoprocentně ničící původní myšlenku“ a to je velice zlé

LuciusWlk  | **** 03.06.2012 18:00

Bezesporu kultovní tvorba. Odchovanci moderní fantasy ale mohou být zaskočení jednoduchostí a bohužel někdy nudností jednotlivých povídek, především těch ranných. Nicméně Howard je Howard a Conanová dobrodružství by měla být povinnost pro každého fantastu!

louza  | ***** 31.05.2022 15:44

Sbírka všech povídek prokazatelně napsaných Howardem je bible. Konkrétně starým zákonem fantasy. Neskutečně živočišný a bezprostřední autor tu bere čtenáře pod ochranou barbarského hrdiny do neprostupných džunglí, tajemných opuštěných měst, zašpiněných městských uliček i na vlny oceánů. Drtivá pěst třímající mohutný meč drtí nepřátele i noční běsy z dávno zapomenutých hlubin minulosti. Je velká škoda, že toho Howard nestihl napsat více. Jeho literární zrání by mohlo být opravdu zajímavé čtení, ale už pro to mnohé co po sobě zanechal patří k nejhvězdnějším klasikům žánru.



WebArchiv - archiv českého webu