kniha » Hluboké pastviny
chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 48
hodnotilo: 25
72%
Koupit knihu:
Fantasya.cz
Hluboké pastviny Více vydání = více obálek.

Arthur C. Clarke

Hluboké pastviny

Kategorie: sci-fi

originální název: The Deep Range
originál vyšel: 1957

vydání: Baronet (web) 1997; Baronet (web) 2010

odkazy: 1x [recenze]


Komentáře:
Pátrač  | ***** 05.06.2014 18:32

Jako mladík jsem tuto povídku četl ve sborníku Těžká planeta, kterou sestavil pan Asimov. Ta antologie je mimořádný počin, je to asi úplně první antologie sci-fi povídek a Asimov vybíral velmi pečlivě. Na závěr každé povídky je vložena populárně naučná stať, která se snaží tak nějak osvětlit vědecké pozadí povídek.

Hluboké pastviny jsou zde povídkou o mořských chovatelích velryb a pěstitelích planktonu a řas, které je třeba chránit před predátory. Lidé spolupracují s delfíny a je to dobrá spolupráce. Koneckonců my savci musíme držet spolu, že ano.

Po letech se autor povídky k tématu vrátil a přetvořil ji na román. Myslím si, že je stejně dobrý jako povídka. Je poznat, že za uplynulá léta Clark vyzrál a stal se mistrem pera, či klávesnice, jak je komu libo. Dal jiný obsah i postavě hlavního hrdiny a pozemské mořské farmy tím propojil s kosmickými cestami..

Dobré čtení.

Phoenix  | **** 14.12.2014 17:08

Sama povídka mě moc nezaujala, přesto jsem sáhla po románu. Děj jako takový není nijak zvlášť oslnivý, jde tu spíše o příběhy a psychologii hlavní a méně hlavních postav. Ve výsledku knihu hodnotím velmi pozitivně, protože celý příběh je propracovaný od začátku do konce, nechybí v něm dostatek podzápletek, které na závěr vyústí v logický konec. Clarkovi se tu podařilo spojit několik témat, o kterých se často diskutuje. Např. zacházení se zvířaty, jejich využívání lidmi apod. a ještě k tomu ani na vesmír nezapomněl.



WebArchiv - archiv českého webu