kniha » Radhostův meč
v Top10 4 | chce si přečíst 6 | chce mít v knihovně 5 | má v knihovně 121
hodnotilo: 163
85%
Koupit knihu:
Fantasya.cz
Radhostův meč Více vydání = více obálek.

Juraj Červenák

Radhostův meč

Kniha vyšla i pod názvem:
Radhostov meč
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

série: Černokněžník
díl v sérii: 2

Tato kniha je částí i jiných knih: Vládca Krvavého ohňa

Kategorie: fantasy - historická - hrdinská fantasy

originální název: Radhostov meč

vydání: Wales (web) 2004; Wales (web) 2005; Artis Omnis (web) 2010; Artis Omnis (web) 2011; Wales (web) 2012; Wales (web) 2012; Artis Omnis (web) 2022

odkazy: 6x [recenze]


Komentáře:
makakuk  | ***** 13.02.2006 07:43

Bezesporu nejlepší věc, kterou jsem zatím od Červenáka četl. Děj je nabítý, propracovaný a získal si mě hlavně tím, že se odehrává v našem prostředí a v našich dějinách. Není nad to, přečíst si Jiráska (Lucká válka) v trochu jiném podání :-) Už se skutečně těším na třetí díl.

Thorgos  | **** 12.05.2006 20:43

Pravda je, že kniha je v ohlade kvality oproti jednotke o mno lepšia. Dej uháňa a je už aj dosť premyslený a nechýbajú aj nejaké tie zvraty. Proste dobrá kniha.

shpina  | ***** 08.01.2007 10:35

Druhý díl kavalitou ještě o trošku převýšil ten první.

cccp14  | ***** 05.02.2007 15:51

dlho som cakal na knihu z tematiky nasich starsich dejin… knihy typu tolkien nie su zle ale nemaju to caro blizkosti domova proste u mna naj-sam-fasa seria aj autor a uz teraz tesim na dalsie diela od neho

magio  | **** 05.04.2007 15:52

Druhá kniha z cyklu Černokněžník. Musím souhlasit s předchozími názory. Kniha je rozhodně o mnoho kvalitnější než první díl. Už to není jen velice krvavý román, byť precizně zvládnutý, ale je vidět, že autor pomalu razantně mění svůj styl psaní k lepšímu. Černokněžník Rogan Černý, potomek vládců Kančí hory a dědic krvavého ohně, tentokrát musí získat tajemný meč Krutomor a silou i mocnou magií pomoci rodu Přemyslovců, zvítězit v bitvě s bojechtivými Lučany. Dílo se znovu skvěle čte, má rychlý spád a krev teče proudem. Juraj Červenáka znovu dokazuje, jaký má talent. Stává se z něj nový mistr historické fantasy.

Majkl  | ***** 28.11.2007 21:01

Skvelé pokračovanie, dej je rychly, akcny, no nestava sa, ze by tam boli hluché miesta, proste geniálne pokračovanie. Keďže som to naposledy čítal asi pred rokom a dej si už nepamätám najlepšie, zhrniem to jednoznačným doporučením. Kto si to raz prečíta, autora si hodí do top ten, a netrpezlivo bude očakávať piatu knihu, ktorá by mala vyjsť na budúci rok.

Speedemon  | *** 16.07.2008 11:36

Tak já jsem asi jeden z mála, komu se víc líbil předchozí díl. Sice byl méně propracovaný, ale atmosféru měl hutnější. Zde mi přijde děj pomalejší. Zatímco předchozí díl byl o pomstě a poznání hlavního hrdiny, v druhém už všechny známe a soustedí se vše na chystanou bitvu a hledání meče. Chybí mi v tom něco většího, než je připletení do války Čechů a Lučanů. I přesto se to nesmírně dobře četlo a hned se pouštím do trojky.

papuja  | *** 22.10.2008 09:41

Jak už tady někteří psali, tento díl se lépe čte a docela se mi to líbilo. Ale nepřináší dějově nic moc originálního a děj u druhé poloviny knihy je takový vláčný. Celkově asi 65%

Schramm  | *** 07.07.2012 08:34

Druhý díl černokněžnického cyklu plyne o poznání pomaleji než adrenalinem nabitý díl předchozí. Svou cenu si tu nejspíše vybírá i fakt, že průměrně vzdělaný čtenář tuší jak válka s Lučany skončí a jaký bude Vlastislavův osud. Největší míra napětí tak spočívá v tom jak moc dostane Rogan do těla a do jaké míry bude Červenák sledovat vzorovou linii příběhu, resp. jak se popasuje se začleněním fantastických prvků. To, že Juraj Červenák rozprostřel gros aktuálního Roganova příběhu na půdorysu lucké války, je objektivně vzato asi největší slabinou knihy, neboť se tak omezil v rozletu. Ani finální střet Čechů s Lučany nedosahuje atmosféry např. z Bivoje. Radhostův meč tak svým způsobem vykazuje rysy známého komplexu druhého, překlenovacího dílu trilogie. Kniha přesto není nudná, stále je charakteristická čtivým Červenákovým stylem. Radhostův meč a Roganova dobrodružství obecně se sice nemohou měřit se sílou záběru a propracovaností trilogií Bohatýr a Dobrodružství kapitána Báthoryho, nelze jim ale upřít to, že stojí na samotném počátku. Byť se Radhostův meč v kontextu autorovy tvorby řadí mezi spíše průměrná díla, je zásluhou Juraje Červenáka a roganovského cyklu, že obrátila pozornost fantastického žánru od variací na anglo-saské a severské inspirační vlivy k domácím kulturním kořenům a historii, což pokládám za velice osvěžující.

samuelk  | **** 27.05.2013 15:34

Druhá kniha cyklu Černokňažník mala u mňa menší ohlas ako Vládca vlkov. Neviem prečo, jednoducho to už nebol ten Rogan, ktorý zmasakroval skupinu Avarov hneď na začiatku prvej časti série. S druhou knihou prichádzajú na hlavného hrdinu určité povinnosti a pomaly sa stáva niečím viac ako len obyčajným človekom. A tiež je to možno preto, že prvý Černokňažník bol mojou úvodnou knihou do sveta kníh J. Červenáka a teda som sa ešte len zoznamoval so spôsobom autorovho písania, tak ako s jeho tvorbou samotnou. NAJ časťou knihy je konečná bitka Černokňažníka Rogana s kniežaťom Vlastislavom. Po tej som hneď vedel, že túto sériu i Červenáka len tak „nezahodím za hlavu“.

Svarec  | ***** 05.01.2015 19:20

Oproti předchozímu dílu v mých očích již naprosto dokonalé, jízda od začátku do konce. Černokněžník není tak rozmáchlý jako Bohatýr, ani tak pevně uchycený do daných dobových reálií jako Kapitán Báthory nebo Stein & Barbarič, spíše je to prostě čistokrevná fantasy rubačka, ale přitom to má svoji duši, vynikající postavy, člověk nemá pocit, že by četl něco úplně triviálního. Nemohu si pomoci, od doby původního vydání Červenák vyspěl, posunul se, ale tahle trilogie je pro mne jeho vrcholem. Třetí díl, do kterého se okamžitě pouštím, už na tom snad nic nezmění.

skepsi  | ** 05.12.2019 21:19

Bravo! Tak krásný a výrazný progres jsem nečekal. Oproti prvnímu dílu je kniha ladnější, ucelenější, atmosféričtější a propracovanější – děj má smysluplný spád, charaktery lépe vykreslené, dialogy podstatně lepší.

V kvality Radhostova meče jsem nevěřil ale na Krvavý oheň se těším :)

4/10



WebArchiv - archiv českého webu