kniha » Kaleidoskop
v Top10 9 | chce si přečíst 8 | chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 88
hodnotilo: 74
92%
Kaleidoskop

Ray Bradbury

Kaleidoskop

Tato kniha je částí i jiných knih: Kaleidoskop a jiné povídky

Kategorie: horor - sci-fi - povídková sbírka - fantaskní

vydání: Odeon 1989


Přispívat do diskuze mohou jen registrovaní uživatelé


1

 [6] Lucc 22.06.2010 15:51  

@tomts[5]: No vidíš, já si z ní pamatuju stěží i jen dojem, protože jsem ji četl jen jednou, i když ne tak dávno. Nebyla jistě špatná, to ne, ale Kaleidoskop ve mně uvízl hlouběji, stejně tak i Sloup ohně a Slunce a stín (obsahují vesměs stejné resp. úplně stejné povídky).

 [5] tomts (editor v době uložení příspěvku) 22.06.2010 14:59  

@Gaarq[2]: jen počkej bude hůř :-) Onehdá mi jedna holčina (děcko pod 40 :-D) řekla, že nechápe, jak někdo (tedy třeba já) může číst knihu třeba popáté. Zezačátku jsem si děj knihy pamatoval třeba i 20–30 let poměrně tak přesně, že jsem jí dokázal celou převyprávět, ale s věkem pomalu přichází doba, kdy už skoro zapomínám co jsem přečetl před měsícem :-))))

P.S.: Osobně (asi z nostalgie) přece jen hodnotím o maličko výš Marťanskou kroniku (tedy z jeho sbírek

 [4] idle (editor) 22.06.2010 14:15  

Ono to s tou třicítkou nebude fungovat úplně stoprocentně, Kaleidoskop jsem určitě četla už dávno, a myslím, že i dvakrát, ale paměť nabízí jen pár útržků… Ale příznivý dojem ano, to rozhodně.

 [3] Lucc 22.06.2010 13:37  

@Gaarq[2]: Tak s tím dojmem to máme společné, ten si pamatuji, ale ostatní věci zapomínám. Když se člověk dostane k textu po letech, je někdy lépe ho nečíst, protože stará vzpomínka bývá mnohem příjemnější než ta nová, bezprostřední zkušenost, která často zboří můj vnitřní mýtus o dokonalém díle. A s tím třicátým rokem, no, jsem rád, že si ještě chvilku budu něco ze čtení pamatovat. Ale opravdu už jenom chviličku. Pak už asi jen ten dojem. :) Celkově pomáhá číst ty nejlepší práce opakovaně, třeba některé povídky od Bradburyho jsem četl asi i 4× a zrovna ty si samozřejmě pamatuju nejlépe. Ne naschvál, náhodou, protože vyšli ve více knihách, které jsem od něj četl a já hrozně nerad přeskakuju.

 [2] Gaarq (editor) 22.06.2010 11:50  

@Lucc[1]: vše, co jsem četl před 30 rokem věku si pamatuju podstatně lépe, než cokoliv po tom, nehledě na míru dojmu. u nově přečtených věcí, po půl roce, můžu si 100% pamatovat, jaká ta povídka byla bomba (nebo také ne), ale za bohy si už nevzpomenu proč…

 [1] Lucc 22.06.2010 11:34  

Jak teď tak procházím povídky a snažím se rozpomenou, zda vůbec vím, o čem která byla, mne až udivuje, kolik z nich si opravdu dobře vybavuji. A to jsem Kaleidoskop četl v roce 2004, když jsem byl v USA. Jsem ze vzpomínek na mnoho povídek tak pohnut, že je mi jasné, jaká kniha se mnou pojede letos na dovolenou. Pokud se vám líbí dobrá literatura a nemusí být nutně SCI ani F nebo H (i když všechno z toho tam najdete také), je to tip i pro vás.

1
Po diskuzní stránkách se můžete pohybovat také pomocí šipek na vaší klávesnici:
stránka starších příspevků = šipka vpravo
stránka novějších příspěvků = šipka vlevo


WebArchiv - archiv českého webu