kniha » Kaleidoskop
v Top10 9 | chce si přečíst 8 | chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 88
hodnotilo: 74
92%
Kaleidoskop

Ray Bradbury

Kaleidoskop

Tato kniha je částí i jiných knih: Kaleidoskop a jiné povídky

Kategorie: horor - sci-fi - povídková sbírka - fantaskní

vydání: Odeon 1989


Komentáře:
Lucc  | ***** 15.05.2010 08:53

Mamutí kniha Bradburyho povídek, rozdělených do oddílů dle tématu. Pokud chcete získat vhled do světa uvnitř hlavy tohoto povídkového mága, stěží existuje lepší titul. Navíc jej vydalo renomované nakladatelství v době, kdy se ještě knihy dělaly poctivě, proto si můžete být jisti vynikajícím překladem a redakční úpravou, což působí v porovnání s mnohými tituly jako balzám na nervy. Mnohé potěší i doslov Jarmily Emmerové Velký mág malých žánrů. Nejste-li „správně naladěnými“ čtenáři, tato literatura vás dost možná nechá chladnými, ale pokud jste rádi unášeni vlastní i cizí fantazií, dokážete silně prožívat emoce a nevadí vám poetický jazyk, tato kniha bude pro vás biblí.

Edit: Knihu jsem četl celou již 2×, mnohé povídky z ní vícekrát. Druhé čtení bylo značně natahované, začal jsem v létě 2010 a končil na Silvestra 2011. Od knihy jsem mockrát odbíhal a nedokázal jsem se k ní cele přikovat. Kvalitou to asi nebude, jak zjistíte z mých komentů a hodnocení u jednotlivých povídek. Možná je Bradbury natolik silný, že si jeho povídky dobře pamatuji a napodruhé mne tak neuchvátí nebo jsem dospěl do jiné čtenářské fáze, jsem starší a nesnesu tolik umění a baví mě víc přímočařejší knihy, nevím. Uvádím to jen jako další dílek úvah a postřehů o této vpravdě skvělé knize. Při příštím přetočení kaleidoskopu už bude můj pohled zase jiný a možná budu opět uchvácen.

Tua  | *** 15.01.2011 04:53

Jak jsem tuhle knihu uviděl na stojanu před antikvariátem, dlouho jsem neváhal. Doporučovala mi ji Viktorie, když jsme si navzájem vyměňovali naše zkušenosti se sci-fi literaturou. Kaleidoskop jí četl její otec na dobrou noc místo tradičních pohádek což prý byl jen jeden z faktorů jež formovaly její ne-zcela-konvenční dětství. Těšil jsem se moc, ale záhy jsem s určitým zklamáním seznal, že jsem spíše románový než povídkoví typ. Dříve než jsem se plně vnořil do příběhu přišel konec .. a nový příběh. Kniha je totiž výběrem z dosavadní (do 89) povídkové tvorby zmíněného autora a co bylo pro mě velkým překvapením, povídky z žánru sci-fi ji zaplňují jen způli. Konkrétně k povídkám: najdou se zde naprosté skvosty jako třeba Čarodějné jaro, Smrt a dívka, Prázdniny, Step, Silnice, Kaleidoskop, Dlouhý déšť, Možná že odcházíme, Bubeník od Shiloh nebo Čertík v krabičce, ale na každou takovou výjimečnou povídku spadá alespoň pět, dle mého názoru zcela průměrných. Úžasné jsou Bradburyho „poklidné“ post-apokalyptické vize, a neobyčejný je i jeho vesmírný romantismus. Povídka Step mě nadchnula natolik, že bych jí někdy v budoucnu rád použil jako předlohu k nějakému komiksu či animovanému filmu. Autorův básnický přístup jsem si ale nezamiloval. Především lyrické popisy krajiny či situace mě občas dost trápily. Ale jindy jsem byl zase zcela vtažen atmosférou nebo neobyčejnou fantazií, takže rozpor – rozpor.

„Clarindo, proč ses tak dávno ukryla v tomto domě?“ „Nevzpomínám si. Vlastně ano, už vím. Bála jsem se.“ „Bála?“ „Je to zvláštní. Polovinu svého věku jsem se bála života, druhou polovinu smrti. Pořád jsem se něčeho bála.“

vincenThor  | ****1/2 01.08.2017 00:25

Zlatým pravidlom tvorby poviedok je: Čím kratšia poviedka tým údernejšia pointa. Bradbury toto pravidlo vo svojej tvorbe uplatňuje dokonale. A nie len to. Takisto majstrovsky vykresľuje prostredie a atmosféru, originálnymi nápadmi srší snáď v každej poviedke, vynikajúco ovláda umelecké rozprávanie a vo svojich dielach ukrýva veľa krásnych myšlienok.

Táto kniha sa tak stáva klenotom v knižnici každého poriadneho fanúšika (nielen) sci-fi literatúry. Poviedky sú rozčlenené do niekoľkých kategórií, takže si potencionálny fanúšik môže vybrať, ktorý žáner sa mu v Bradburyho prevedení najviac páči a pokrčovať v ďaľších poviedkových zbierkach, ktorých je mimoriadne veľa. (Za svoj život napísal asi 500 poviedok.) Kvantita síce nezaručuje kvalitu, (nájdu sa tu aj dve alebo tri slabšie poviedky) ale väčšinu knihy tvoria autorove nadpriemerné diela a mnoho špičkových kúskov. Tak hybaj rabovať antikvariáty!

P.S. Typy ľudí, ktorí by mohli neoceniť poviedkovú tvorbu Raya Bradburyho a jemu podobných:

  1. Deti odkojené post Harry Potterovských románoch, ktoré učia že hlavné postavy sú dôležitejšie než samotná zápletka
  2. Bezcitné individuá čo nevidia poetickosť a lásku z ktorou Bradbury píše
  3. Nadržaní tínedžeri, ktorý sa k čítaniu dostali náhodou a bez telesných tekutín, brutalít a sexu na každej strane ich kniha nebaví. (Ospravedlňujem sa Františkovi Kotletovi)
jasonix  | ***** 02.04.2021 15:33

Jsem si vědom, že to musí vypadat, jako že Bradburymu nekriticky nadržuji a nadhodnocuji ho. Ano, přiznávám bez tortury, že je moje srdcovka a že se nad ním trapně rozplývam. Pravděpodobně je prvním ze SF guru, které jsem poznal. Jeho Srpen 2026, který zabloudil do učebnice literatury už za totáče, patřil k prvním žánrovým pracím, které mě okouzlily. A stará láska přece nekoroduje. Bradburyho morbidní estetika, poetická melancholie spolu s hororovým laděním, to je kánon, který u mě sotva co překoná. Ke Kaleidoskopu se vracím celý život. Snad nikdy jsem ho nepřečetl souvisle, vyzobávám si z něj jako z bonboniéry. Tu nasládle poetický bonbónek, tu pikantně hororovou pralinku, tamhle kousek nostalgicko fantastické karamelky nebo lanýž magického realismu. Nikdy mě nezklame.



WebArchiv - archiv českého webu