kniha » Událost
má v knihovně 15
hodnotilo: 7
70%
Událost Více vydání = více obálek.

Jaroslav Boček

Událost

Kategorie: sci-fi

vydání: Práce 1989; Pragma (web) 2019


Komentáře:
Dilvermoon  | ***1/2 29.10.2013 08:12

Druhý z trojice románů, které spojuje snaha o nalezení smyslu nějaké podivné události. O něco slabší než Případ doktora Karpety, ale opět nepříliš krotký, na to, že byl napsán již roku 1982. Opět vlastně nejde ani tak o záhadnou událost jako takovou, nýbrž o reakci lidí na ni.

Horská chata je náhle odříznuta od světa jakousi neviditelnou bariérou neprostupnou pro cokoliv. Podstata knihy je v dlouhých a téměř nepřerušovaných vyprávěcích monolozích jednotlivých osob (které bych raději četl trochu rozdrobené nějakými vsuvkami), z nichž každý má jiné zkušenosti z tohoto období a navíc zabíhají i do své minulosti. Někdo je kovaný soudruh, jiný se zmiňuje o stalinských čistkách, otec dalšího byl v padesátých letech z politických důvodů zavřen a on sám skončil u PTP a rubal uhlí v dolech, ani události vedoucí k pražskému jaru nejsou pominuty, dokonce včetně prověrek, normalizace a převlékání kabátů. Jen bratrskou pomoc autor raději nerozebírá, tak daleko se zřejmě neodvážil. Není překvapením, že na vydání si počkal celých 7 let až do roku 1989.

Sherudan  | *** 07.08.2022 10:36

Kniha si zaslouží úctu za odvahu, se kterou autor pojal témata, v době vzniku knihy ještě držená pod pokličkou. Nicméně samotná zápletka není příliš objevná, setkal jsem se s ní už nejednou, a fantastický motiv je jen nepřesvědčivou záminkou k otevření společenských a psychologických té­mat.



WebArchiv - archiv českého webu