kniha » Astronauti
má v knihovně 65
hodnotilo: 53
77%
Astronauti Více vydání = více obálek.

Stanisław Lem

Astronauti

Kategorie: sci-fi - audiobook - podle filmu/zfilmováno

originální název: Astronauci
jiný (obecně známý) název: The Astronauts
originál vyšel: 1951

vydání: SNDK 1956; Mladé letá 1958; SNDK 1959; SNDK 1966

odkazy: 1x [film]


Komentáře:
honajz  | * 03.10.2011 20:18

Nemůžu si pomoct, tahle knížka je tak poplatná době vzniku a tak jí nešťastně svázaná, a navíc pojatá jako didaktický slovník pro děti se sem tam nějakým dějem, že – i když mám Lema moc rád – nemůžu hodnotit výš.

Dilvermoon  | ***1/2 26.01.2012 23:09

Tak jedna cesta do středověku (pravěk přijde někdy jindy).

Měl jsem obavy z přílišné poplatnosti době (1951). No, nebylo to tak hrozné. První část, odehrávající se na Zemi, je jen místy taková (celá Země již překonala kapitalismus nebo objev nového prvku – communia). Ono je to nakonec paradoxně možná i lepší, Lem se nemusí obtěžovat třídním nepřítelem a většinou se věnuje ději nebo technickým popisům, které ale zhusta lze přeskočit, protože vývoj opravdu šel jinudy. Ona je vůbec odvaha napsat román a tušit, že ještě za mého života se to ukáže.

To druhá, delší část, odehrávající se na Venuši v roce 2006, je celkem v pohodě, jedná se o docela dobrý dobrodružný příběh o pátrání po civilizaci, cestou spousta problémů k řešení, Lem se snaží vycházet z tehdejších vědeckých znalostí, prostě solidní záležitost bez ideo zabarvení. Sice nedosahuje na věci typu Nepřemožitelný, Solaris nebo třeba Fiasko, ale pro ostudu není.

Jinak, pokud vás někdy zlobí počítač, tak doporučuji zkontrolovat, příp. vyčistit čerpadla a taky se mrknout na ložiska. Mohou být zadřená.

Myslím, že tuhle knihu se celkem vyplatí mít, už jen kvůli pěkným ilustracím Teodora Rotrekla (některé i na dvojlist) a také velkému, rozkládacímu schématu rakety Kosmokrator.

Pátrač  | ***** 27.05.2014 20:05

Každé dílo které kdy vzniklo je poplatné době, kdy spatřilo světlo světa. Dávat tuto skutečnost k tíži jakémukoliv dílu je tedy nespravedlivé a navíc takové tvrzení působí tak, jako by existovala díla která poplatná době nejsou, což je nesmysl.

Stanislaw Lem mnoho knih pojal tak, že mohou sloužit i jako zdroj získání hodnotných informací z vícero vědeckých oborů a tím bych je stavěl spíše výše, než aby je to mělo denunciovat.

Tato kniha je velmi stará, může tedy občas působit naivně, ale je skvěle ilustrovaná a velký plán kosmoletu Kosmokrator pro mě dlouhé roky byl ikonou. Hodnotím ji velmi vysoko i proto, že pro mě a mé vrstevníky byla mostem do jiného světa. Mohu jen doporučit a říci, že je to zároveň pro dnešního čtenáře cesta do jiné doby. Navíc Lem ji jako povícero svých knih propojil s reálnými událostmi a vědeckými poznatky dané doby a tím její děj získává na věrohodnosti a čtivosti. Děj jsem bohužel vyspoiloval v diskusi.

Takže trochu shovívavosti k tomuto dílu z roku 1951 je na místě.

VP  | **** 25.03.2020 00:36

Ve školním roce 1965/66 jsem byl v 6. třídě a na konci čítanky jsme měli úryvek z knihy. Ten mě tak zaujal, že jsem si ji o prázdninách u prarodičů okamžitě vypůjčil v knihovně. Dobrodružství na Venuši jsem mocně prožíval a kniha nastartovala moji zálibu ve sci-fi. Samozřejmě mohu akceptovat všechny výtky, ale mám k té knize příliš citový a nostalgický vztah na to, abych byl objektivní. O jednom jsem přesvědčen: Kdyby ji psal zralý Lem a zachoval osnovu, tak by to byla jedna z nejlepších sci-fi všech dob.

Gaarq  | *** 05.01.2023 14:17

psát tvrdou sci-fi o budoucnosti lidstva a o cestě na venuši v roce 1951 je z dnešního pohledu nevděčné, protože se o této planetě toho tehdy moc nevědělo. ovšem základní námět potřebuje sjednocené lidstvo a libovolnou planetu, kam mohou lidé docestovat, takže ok ;) základní námět je velmi lemovský, cynický a alarmující, a stojí za ocenění, protože ve své době byl originální a skoro ojedinělý. naopak lemova obsese v řešení praktických problémů cestovatelů kosmem spolu s jejich „hlavní náplní“ je sice docela zajímavým vhledem do tehdejšího technooptimizmu, ale jinak spíše nuda. celkově jde v rámci lemovy tvorby o průměrný kousek.



WebArchiv - archiv českého webu