kniha » Návrat z hvězd
chce si přečíst 6 | má v knihovně 74
hodnotilo: 49
77%
Koupit knihu:
Fantasya.cz
Návrat z hvězd Více vydání = více obálek.

Stanisław Lem

Návrat z hvězd

Kategorie: sci-fi

originální název: Powrót z gwiazd
jiný (obecně známý) název: Return from the Stars
originál vyšel: 1961

vydání: Mladá fronta (web) 1962; Labyrint (web) 2011

odkazy: 3x [recenze], 1x [info]


Přispívat do diskuze mohou jen registrovaní uživatelé


1

 [8] BorgDog 24.09.2013 12:52  

@lamahe[7]: Jo, podobná myšlenka mi vadila a nelíbila se mi i v Haldemanově „Věčném míru.“

 [7] lamahe (editor) 24.09.2013 10:27  

@V.Š.[6]: Ak si dobre pamätám, Lem tam obetoval nejakú pasáž práve zamysleniu nad predpokladmi, kedy by betrizácia mala zmysel a globálne zavedenie bolo jedným z nich. Môžme to síce považovať za relatívne nepravdepodobné, ale takých momentov už v histórii bolo a predsa sa vyskytli… ;) Podobnú výčitku by sme mohli mať voči mnohým knihám (viď napr. Huxley a jeho Brave New World), ale je to napokon o tom predpoklade „čo ak by sa to stalo takto…“

 [6] V.Š. 23.09.2013 17:51  

odstraněno autorem

 [5] lamahe (editor) 23.09.2013 09:43  

@V.Š.# zaujímavé, mne tá betrizácia prišla skôr ako skrytý antikomančovský prvok, nepríde mi to celkom ako „prisluhovačská“ kniha ;)

 [4] Xeelee (editor v době uložení příspěvku) 06.05.2011 18:39  

Ilustrací je 9 plus obálka (tedy jedna ilustrace na jednu kapitolu).

 [2] GeRony (editor) 06.05.2011 14:31  

@Xeelee[1]: No tak pred 50 rokmi v podstate opisat moderne citacky, klobuk dolu :O

 [1] Xeelee (editor v době uložení příspěvku) 06.05.2011 14:22  

Přišel mi zajímavej mail od Crwe:

Vážení přátelé komiksů,

dnes Vás oslovujeme maličko netradičně. Nejde ani o komiks ani o počin našeho nakladatelství. Nicméně věříme, že řada z vás má stejně jako my žánr sci-fi ráda a že oceníte ilustrace komiksáře Nikkarina.

Jinak přejeme hezký víkend a možná na viděnou na Animefestu, pražském Světě knihy nebo CRWEconu.

Vaše CREW

~~~

„Celé odpoledne jsem strávil v knihkupectví. Ale knížky v něm nebyly. Netiskly se už bezmála půl století. A já se na ně tolik těšil, po mikrofilmech, z nichž se skládala knihovna Promethea. A nic z toho nebylo. Člověk se už nemohl prohrabávat v regálech, potěžkávat v ruce svazky a odhadovat jejich váhu, napovídající rozsah četby. Knihkupectví připomínalo spíš elektronickou laboratoř. Knihy, to byly krystalky, v nichž byl obsah nahrán. Číst se daly pomocí optonu. Byl dokonce podobný knize, ale s jednou jedinou stránkou ve dvou deskách. Při zmáčknutí se objevovaly následující stránky textu. Ale optonu se užívalo zřídka, jak mi řekl prodávající robot. Veřejnost dávala přednost lektonům, četly hlasitě, daly se nařídit na libovolný druh hlasu, tempo, modulaci. Pouze vědecké publikace pro malý okruh zájemců byly ještě tištěny na plastiku, imitaci papíru. A tak se všechny mé nákupy vešly do jedné ka psy, přestože to bylo téměř tři sta titulů. Hrstka krystalického zrní – tak vypadaly knihy.“

— začátek 3. kapitoly Návratu z hvězd, 1961

Klasická old-school sci-fi Stanisława Lema (1921–2006) NÁVRAT Z HVĚZD vychází po padesáti letech opět česky s novými ilustracemi talentovaného výtvarníka Nikkarina (tvůrce komiksové trilogie 130). Po návratu na Zem astronaut Hal Bregg zjistí, že největší výzvou nebylo přežít všudypřítomné nástrahy hlubokého vesmíru, ale pochopit pravidla nového světa a naučit se v něm žít. Zatímco výzkumná výprava mimo sluneční soustavu trvala několik let, na Zemi uplynulo více jak jedno století. Nic tu nepřipomíná svět, který znal. Kontinenty pokrývají sítě dokonale funkčních měst, většinu profesí vykonávají roboti, zásluhou biologické modifikace je život racionální, pohodlný a bezpečný. Autor nabízí jedinečnou kombinaci dramatické zápletky a odvážné futuristické vize, jejímž tématem není nic menšího než samotná podstata lidské přirozenosti.

Do knihy, kterou vydává nakladatelství Labyrint, bude Nikkarin kreslit na přání během autogramiády na veletrhu Svět knihy v sobotu 14. května v 15 hodin.

Stanisław Lem: Návrat z hvězd, nakladatelství Labyrint, 295 Kč, 232 stran váz.

1
Po diskuzní stránkách se můžete pohybovat také pomocí šipek na vaší klávesnici:
stránka starších příspevků = šipka vpravo
stránka novějších příspěvků = šipka vlevo


WebArchiv - archiv českého webu