kniha » Ledový drak
v Top10 1 | chce si přečíst 3 | má v knihovně 68
hodnotilo: 72
76%
Ledový drak

Richard A. Knaak

Ledový drak

série: DragonRealm
díl v sérii: 2

Kategorie: fantasy

originální název: Ice dragon
originál vyšel: 1989

vydání: Fantom Print (web) 2005; Fantom Print (web) 2009

odkazy: 1x [recenze]


Komentáře:
Duirin  | *** 09.02.2006 12:50

Oproti prvnímu dílu trochu zdlouhavé. Zdánlivě se jakoby děj o ničem zajímavém, ale postupem času zjišťujeme, že se vše točí okolo hrozby Ledového draka. Přijde mi, že postavami je až příliš manipulováno, čímž je potlačována jejich osobnost. První díl se mi líbil mnohem víc.

Speedemon  | *** 23.07.2006 17:47

Děj je pokračování Ohnivého draka. Postavy a svět dostávají konečně tvar. Už vše nevyznívá tak uměle a amatérsky. Komu se lbil díl první, bude určitě spokojen i nyní. Ale jinak platí to stejné co minule: v jednoduchosti je síla, takže se nezapotíte rozplétáním různých intrik. Postavy jsou většinou tupé jak špalek a vše vysvětlí do podrobna. Chtělo by to vrátit zpět Temného koně… ale toho se taky dočkáme :)

KainIX  | **** 23.05.2008 19:40

Souhlasím se Speedemonem. Zpočátku, když se děj rozbíhá mi kniha stylem až příliš připomínala 1. díl a asi v půli jsem silně zvažoval, že ji odložím, ale pak nastal zlomový okamžik – děj zpomalil, začal být trochu více výpravný, tajemný, autor začal vysvětlovat i něco málo z minulosti a najednou to bylo docela příjemné čtení. Hlavně nebyl příběh degradován neustálými novinkami. Nicméně stále platí, že rozhovory nebo jednání některých postav je opravdu nelogické, některé slovní obraty jsou opravdu hrozné (těžko říct, zda je na vině překladatel nebo sám autor) a konec, kdy si Cabe s Gwen ZASE padnou do náruče je snad až příliš „vymydlený“ :( Přese všechno se mi tento díl líbil více než první.

Frozenstain  | *** 20.01.2011 12:43

Rozhodně lepší a vyspělejší než první díl, ubralo se na přeplácanosti, což možná způsobila poloviční redukce všech draků v prvním díle :D. Ale ať je to jak chce, svět vypadá trochu realističtěji. Jinak je to pořád dost přímočaré, občas nelogické, jednoduché a předvídatelné. Když se autor dostane s příběhem do úzkých, vyčaruje kupu prapodivných monster, kouzel nebo artefaktů a příběh degeneruje na formu hry Větší bere. Každý drak má vždy větší moc, než si ostatní mysleli, čímž si pan Knaak evidetně připravuje horší, zlejší a mnohem nebezpečnější nepřátelé pro další díly, ačkoli v každém předchozím už jsme se s těmi nejhoršími a nejstrašnějšími nepřáteli potkali. Takže sumasumárum 60%.

trudoš  | **1/2 10.06.2017 12:30

Druhá kniha ze světa DragonRealmu, byť je podobná té první, přece je v něčem jiná. Na rozdíl od předchozího dílu se totiž změnila kvalita textu – už nepůsobí dojmem amatérismu, což pro mě znamenalo hodně. Pokoušet se vžít do příběhu, u kterého přemýšlíte nad smyslem vět, je vážně nesnadné.
Jinak je ale vše při starém. Richard A. Knaak rozehrává šablonovitou story s hrdiny, jejichž osobnost je stejně komplikovaná jako u gumové kačenky. Hýbou se, jak potřebuje, říkají, co potřebuje a když je hodí do vody, dokonce i plavou, potřebuje-li to právě. Trochu na síle ztrácí nebezpečenství, vzhledem k tomu, že už jde opět o tu úplně nejvíc největší hrozbu před jakou postavy kdy stály a vy víte, že v dalším díle tomu nebude jinak. Alespoň na pestrobarevnosti monster že ubylo a zápletka si vystačí s jedním, i když o to výraznějším. Po dějově stránce pak vyprávění šlape řemeslně slušně, přičemž celek je rámován kulisami klasické spotřební fantasy, kde originalita znamená „ber, co fungovalo jinde“.



WebArchiv - archiv českého webu