kniha » Otčina
chce si přečíst 5 | má v knihovně 28
hodnotilo: 28
85%
Koupit knihu:
FantasyShop.cz
Fantasya.cz
Otčina Více vydání = více obálek.

Robert Harris

Otčina

Kniha vyšla i pod názvem:
Vaterland - Víťazná ríša
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

Kategorie: sci-fi - alternativní historie - podle filmu/zfilmováno

originální název: Fatherland
originál vyšel: 06/1992

vydání: Riopress 1993; Slovart (SK) 2000; Kniha Zlín (web) 2012; Slovart (SK) 2020

odkazy: 4x [recenze], 1x [film], 1x [info]


Komentáře:
avatar2  | **** 24.02.2008 19:07

Zajímavá detektivka z alternativní minulosti, kdy Německo vyhrálo druhou světovou válku a Evropa je fakticky pod jeho správou. Jak by to potom bylo s existencí koncentračních táborů? Dozvěděl by se o nich svět? S těmito otázkami autor docela napínavě fabuluje a vykresluje deprimující osud člověka, který nesouhlasí se světem v němž žije, ale může toho jen velmi málo dělat. Tahle kniha stojí za přečtení.

Fouré  | ***** 10.12.2012 17:11

Kdysi (dávno již tomu) jsem viděl filmový přepis tohoto díla a ve svých třinácti na něj zůstal koukat s otevřenou pusou, abych si o pár let později uvědomil, že mi tehdy dalo mnohem větší lekci o nutnosti svobody a smysluplnosti odporu proti zlu, než ta snůška frází při občanské nauce. Teď jsem se konečně dostal ke knize a… dostavil se stejný pocit úžasu. Řemeslně výborně zvládnuté, živé charaktery a děj, který nepustí. Když se k tomu přičtou i mezi řádky obsažené úvahy o zodpovědnosti jedince ve zločinném systému, uvěřitelně vykreslený svět, který si v lecčems nezadá s reálně existujícím SSSR obdobné éry, a krásně otevřený konec, kdy není jisté, zda je vítězem March či jeho (v knize přímo nevystupující)pro­tihráč Heydrich, je zřejmé, že jsem zase jednou narazil na výjimečný literární počin. Pochopitelně, že by tam hnidopich našel určité podivnosti jak v ději (March si klidně pouští pusu na špacír před Gestapem) tak i ve vylíčení alternativního světa (kam sakra zmizelo Slovensko?), ale… Říkal jsem už, že je to moje srdcovka?

Watari  | ***1/2 27.01.2013 20:01

Povinná literatúra pre nadšencov historického obdobia nacistického Nemecka. Samotnému deju chýba trochu väčší spád a objavujú sa aj menšie nelogickosti a predvídateľné situácie. Aj napriek tomu, že sa jedná o fikciu, príbeh je založený na reálnom základe. Už len vďaka tomuto faktu si kniha zaslúži pozornosť.

Tua  | nehodnoceno 14.12.2013 11:29

Clekem podprůměrná detektivka zasazená do světa v němž Hitlerovo německo vyhrálo druhou světovou válku. Nevyužitý potenciál. Mluvíme-li o alternativní historii, doporučil bych raději vynikající Kloktat dehet od Jáchyma Topola (svět v němž Češi čelili invazi vojsk Varšavské smlouvy roku 68). Nespojovat s filmem Vaterland – lovecký deník (důvod, kvůli němuž jsem si knížku koupil) – tedy pakliže „kostrouni“ nejsou ve skutečnosti „vystěhovaní“ židé (jak jsem mylně předpokládal).

gan112  | ***** 28.02.2017 18:22

Príbeh sám o sebe je veľmi dobre sracovaný špionážny thriller. Ovšem takých je na svete asi veľa, a aj keď ma príbeh i celý alternatívny svet zaujal, asi by som nedal plný počet nebyť posolstva tak krásne do deja vsunutého. Skutočne som knižku prečítal na jeden záťah a to podotýkam že stylisticky bol text pre mňa trošku ťažší. Ale každým krokom do priepaste som si spolu s hlavným hrdinom (ktorý mohol byť detailnejšie prepracovaný) uvedomoval čoraz viac akútny stav spoločnosti, ktorý závisí na jedincoch. Vizitka citát: „… A za pět nebo za padesát let sa tahle společnost rozpadne. Na masovén hrobě se stavět nedá, lidé takoví nejsou. O tom jsem přesvědčená, viď, že takoví nejsou?“ Neodpovědel.

trudoš  | ***1/2 08.02.2019 06:36

Rozpačité dojmy nad nevyužitým potenciálem, kdy je zápletka postavena na něčem, co pro našince není zas až takové překvapení. Jistě, pro alternativní svět by asi bylo fatální zjistit, jak to fašisti mysleli s židy „upřímně“, ale to by bylo i odhalení inkvizitorských prohřešků, kdyby svět ovládla milosrdná církev. Prostě jsem postrádal ten šok, který tolik ochromil hrdiny. Právě díky tomuhle nedokážu hodnotit jinak než jako lepší průměr.
A i když má Robert Harris skvěle propracované kulisy, včetně různých detailů a historických souvislostí, samo vyšetřování často sklouzává k nadbytečným scénám, záměrně obcházejícím ústřední motiv. Navíc mi chyběly výraznější trable při detektivově pátrání, přičemž tady trochu hapruje logika věci – pro totalitní systém není problém někoho odstranit, ale zabránit vyšetřování už ano? Nepříliš uvěřitelné, což ještě podtrhuje absence finální konfrontace. Ovšem zvrat s udáním perfektní, tohle já můžu. Dokonale to charakterizuje zrůdnost diktovaného fanatismu.



WebArchiv - archiv českého webu