kniha » To
v Top10 75 | chce si přečíst 19 | chce mít v knihovně 7 | má v knihovně 171 | antikvariát
To Více vydání = více obálek.

Stephen King

To

Kategorie: fantasy - horor - podle filmu/zfilmováno

originální název: It
originál vyšel: 15/09/1986

vydání: Melantrich 1993; Beta (web) 2000; Beta (web) 2005; Beta (web) 2007; Beta (web) 2009; Beta (web) 2016; Beta (web) 2016; Ikar (SK) (web) 2016; Ikar (SK) (web) 2017; Ikar (SK) (web) 2019; Beta (web) 2019

odkazy: 8x [recenze], 3x [film], 1x [ukázka]


Informace / Anotace ke knize: To

Jiné ocenění :
1987 – British Fantasy Award – Best Novel – vítěz
1987 – Locus Poll Award – Best Fantasy Novel – 3. místo
1987 – World Fantasy Award – Best Novel – nominace


Ve městě Derry se odehrávají podivné a nevysvětlitelné věci. A proti tomu stojí parta dětí, které spojuje společný cíl. Po letech se hrůza vrací… a z dětí jsou dospělí. Dokáží se opět spojit a postavit se Zlu tak, jako když byli dětmi?

TO je další ze skvělých mistrovských děl, hodnocené ve své kategorii jako jeden z nejlepších hororů, jaký kdy byl napsán.


Hrůza v podobě démonického vraždícího klauna Pennywise se do Derry vrací každých sedmadvacet let. V roce 1957 se zkázu podařilo odvrátit skupině sedmi dětí, outsiderů, jimž se každý vysmíval. Koktající Bill, černoch Mike, obézní Ben, astmatický Richie, zakřiknutý Eddie, židovský chlapec Stanley a Beverly, dcera věčně opilého žebráka. Všichni už mají své životy, rozprchli se do všech stran, někteří jsou úspěšní, jiní ne. Musí se ale znovu setkat a splnit dávný slib, na který už zapomněli, z něhož však přesto mají podvědomě hrůzu. Po letech se vracejí do Derry, aby se s Pennywisem utkali ještě jednou. Jenom oni jsou schopni společnými silami, zlo sídlící v kanálech pod městem, porazit. Postupné rozpomínání s n minulost, která rozhodně nebyla harmonická, je bolestivé a parta bývalých dětí ví, že ve zkoušce, jíž se nemůže vyhnout, půjde o všechno…

To je možná nejsugestivnější román krále hororu a děs v něm je natolik reálný, že už vždycky budete obcházet kanálové mřížky s mrazením v zádech.

 

Externí odkazy:

[recenze] čtenář.net (Marian Gallo (aka Silver))
[film] ČSFD minisérie z roku 1990
[recenze] www.fantasya.cz (Jiří Popiolek)
[recenze] Fantasy Planet (Boris Hokr)
[recenze] Fantasy Planet (Marian Kubicsko)
[recenze] aktuálně.cz Jan Bušta (29.9.2009)
[recenze] Diera - literárny kútik (Zuzka)
[film] ČSFD film z roku 2017
[recenze] Fandom.sk (Ján Blažovský)
[recenze] Sanctuary (demi)
[ukázka] XB - 1 - audiokniha
[film] SerialZone.cz (minisérie z roku 1990)



WebArchiv - archiv českého webu