kniha » Gormenghast
v Top10 1 | chce si přečíst 6 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 25
hodnotilo: 17
88%
Gormenghast

Mervyn Peake

Gormenghast

série: Gormenghast
díl v sérii: 2

Kategorie: fantasy

originální název: Gormenghast ˙
originál vyšel: 1950

vydání: Argo (web) 2005

odkazy: 2x [recenze]


Komentáře:
willis  | *** 23.02.2006 12:44

Popisy jsou nádherně plastické ale tak po dvou stránkách čtení se mi vždycky zavírali oči.

Thorgos  | ***** 10.05.2006 13:21

Táto kniha podľa mňa stratila oproti svojmu predchodcovi niečo zo svojej pôsobivosti aj atmosféry, ale aj tak podľa mňa stojí za prečítanie. P.S. – Vážne odporúčam pred jej prečítaním prečítať aj prvý diel série, pretože inak prídete o veľa.

michalb  | ****1/2 04.08.2014 21:57

Pro me byla tato kniha dost odlisna od prvniho dilu. Prvni dil se soustredil jen na par hlavnich postav a zbytek obyvatel hradu jakoby neexistoval. Az v tomto dile ale poznavame opravdovou velikost Gormenghastu (nejenom co do rozlohy, ale take co do poctu lidi). Coz ale nic nemeni na atmosfere hradu, ktera stale zustava uzasne goticka, polo-rozpadla, porostla mechem a opredena pavucinami. Dej tady ubiha trochu rychleji nez v jednicce, coz znamena, ze se porad dost plouzi, ovsem v techto knihach mi to nevadi. Gormenghast je v teto knize vykreslen skoro jako nejaky zivy organismus. Postavy zde dospivaji a dejove linky se uzaviraji. Pokud jste uz precetli prvni dil (coz jak podotkl Thorgos je pred druhym rozhodne dobry napad), tak prectete i druhy – stoji to za to (neni to ale cetba pro kazdeho, tedy jinymi slovy, jestli jste nenavideli prvni dil, budete nenavidet i druhy. :) ).

Skot II  | ****1/2 08.03.2015 18:48

I druhý díl si ponechává tajemnou atmosféru dílu prvního. Dozvídáme se více o fungování hradu i o jeho obyvatelích. Gormenghast je paralelou našeho vnitřního duševního světa, našeho fyzického fungování, jednotlivé postavy jsou jakési alegorie našich představ a vývoj Tita je vývojem svobodnéo člověka. Děj běží rychleji než v prvém díle a mnohé vysvětluje a završuje. Některé popisy jsou sice zdlouhavé ale psané krásným a bohatým jazykem, který odpovídá době vzniku . Naa některé postavy nelze zapomenout -hraběnka, doktor, Tamta. Jsem zvědavý na třetí díl, neboť druhý by mohl ságu klidně i završit.

Strider  | **** 03.05.2015 11:12

Omnoho čtivejšie ako prvý diel. Dej sa valí dopredu na sériu nečakane rýchlo, pokrýva celé roky a každú chvíľu niekto zomrie (väčšinou násilne). Samozrejme ale nechýbajú ani pasáže, kde sa môže človek kochať bohatosťou autorovho jazyka (klobúk dole pred prekladateľom). Atmosféra knihy už nie je tak gotická, ale kvôli množstvu zaujímavých epizód (Irmin večierok, sledovanie Koncířa) radím dvojku pred jednotku. Len záver ma mierne sklamal, sond do Titovho psyché už bolo priveľa. 8/10



WebArchiv - archiv českého webu