kniha » Amulet Samarkandu
v Top10 8 | chce si přečíst 8 | chce mít v knihovně 3 | má v knihovně 29
hodnotilo: 60
88%
Amulet Samarkandu Více vydání = více obálek.

Jonathan Stroud

Amulet Samarkandu

Kniha vyšla i pod názvem:
Amulet zo Samarkandu
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

série: Bartimaeova trilogie
díl v sérii: 1

Kategorie: fantasy

originální název: The Amulet of Samarkand
originál vyšel: 10/2003

vydání: Knižní klub (web) 2005; Ikar (SK) (web) 2005

odkazy: 1x [recenze]


Komentáře:
ladynka  | *** 27.10.2015 14:32

Nic vyjímečného. Popisovaný svět je celkem zajímavý, nicméně postavy vynikají nejvýš tak přehnanou ctižádostivostí a přitom jsou nebetyčně malicherní. Nejsou ani černobílé, ale ani nijak poutavě složité. Bartimaeus je fajn.

Skabandari  | *** 10.04.2016 12:25

Je to čtivé, a děj ujde, ale dítě bez moci ve velkém světě mágů, musí přežít leda díky své chytrosti. Tady se o inteligenci hlavního aktéra sice píše, taky se omílá jak musí vymyslet nějaký plán, ale vždycky to nakonec stejně dělá za pochodu. Navíc se mi nelíbilo, že jeho džin objevil všechny protivníkovy nástrahy a naproti tomu sám byl zpozorován pouze párkrát a to s sebou kolikrát vláčel toho kluka. Prostě i když měli být v nevýhodě, tak to tak ani moc nevypadalo, spíš literatura pro mladší ročníky.

trudoš  | ***1/2 28.08.2017 22:49

Co bych románu Amulet Samarkandu nerad upíral, je jeho čtivost. Britský spisovatel Jonathan Stroud má hlavu na nápady a stejně tak i obratný jazyk. Zápletka je tudíž příjemně inovativní a to i přesto, že zpočátku to moc nadějně nevypadá. Vždyť s námětem „Příhody čarodějova učně“ nic moc nového vymyslet nejde. Autor však čtenáře rychle vyvede z omylu a děj začne šmodrchat poměrně vynalézavým způsobem. A i když mi prostředí v detailech připomínalo Pullmanův Zlatý kompas, tahle podobnost je dost možná jen mou vlastní sugescí. Takže stran originality vyhrává kniha po všech stránkách.
Bohužel, problém literatury pro mládež spočívá v tom, že vás buď chytne, nebo „jen“ pobaví. Není v tom podle mě známka kvality nebo umění. Jednoduše chemie mezi knihou a jejím majitelem. A právě v případě Bartimaeova dobrodružství u mě došlo k druhé variantě. Je to zábavné čtení, ale hrdinové mě v důsledku nerozhodili natolik, aby mě zajímalo, jak to s nimi vůbec dopadne. Třeba to však další díl ještě změní.



WebArchiv - archiv českého webu