kniha » Zaslaná pošta
v Top10 6 | chce si přečíst 9 | chce mít v knihovně 5 | má v knihovně 149
hodnotilo: 212
92%
Zaslaná pošta Více vydání = více obálek.

Terry Pratchett

Zaslaná pošta

série: Úžasná Zeměplocha
díl v sérii: 30
kniha patří do světa: Zeměplocha

Kategorie: fantasy - humorná

originální název: Going Postal
originál vyšel: 2004

vydání: Talpress (web) 2005; Talpress (web) 2008; Talpress (web) 2024

odkazy: 5x [recenze], 2x [info]


Komentáře:
Duirin  | ***** 20.01.2006 20:12

Podle mě jedna z nejlepších Zeměplošských knih. Po delší době Pratchett napsal něco opravdu výborného… Nevím, jak to popsat, ale super je, kolik v té knize člověk najde pravd použitelných v běžném životě (jako třeba o naivitě lidí tváří v tvář podvodníkům aj.).

Polinius  | *** 21.11.2010 12:37

Nemůžu dát této knize vysoké hodnocení, protože není nejlepší ze Zeměplocha, co jsem zatím četl. Mám dojem, že kdyby z celé Zeměplochy vyšla pouze jedna kniha a byla to tato, tak celá Zeměplocha zapadne a odnese si v recenzích po pár hvězdičkách. Škoda, že autor nemá propracovaný stejně tak příběh, jako má propracované hlášky a moudra, která do knih vkládá. EDIT 2013: Lepší než Akademikové ale horší než Šňupec.

trudoš  | ***** 01.01.2016 03:39

U Terryho Pratchetta vždycky záleží na tom, zda ho okázale milujete nebo stejně okázale ignorujete. Jen čtenářské vášně mohou být měřítkem každé další knihy z zeměplošského cyklu, neboť co do kvality netrpí spisovatel (ni jeho překladatel) žádných drastických výkyvů.
Zaslaná pošta se odehrává v bahnomalebném metropolitním Ankh-Morporku a sleduje životní osudy podvodníka Vlahoše von Rosreta, který nejdříve skončí na šibenici, aby vzápětí vzkřísil zašlou slávu poštovního úřadu, toho času ve stadiu absolutního rozkladu, a to poté, co se mu zjeví anděl spásy v podobě Patricije. Zní to trochu bláznivě, ale taková už Úžasná Zeměplocha je, a proto ji milujeme/ignorujeme (nehodící se škrtněte). Pozitivní je, že přes dobrodružnou romantiku připomínající potrhlou kombinaci Monte Christa a Costnerova Pošťáka opět nechybí oblíbené parodické ponory do hlubin filosofie a náboženství. A to je důvod, proč na autora nedám dopustit a budu vždy patřit do skupiny těch milujících.



WebArchiv - archiv českého webu