kniha » Velkovýroba ctnosti
má v knihovně 4
hodnotilo: 5
72%
Velkovýroba ctnosti Více vydání = více obálek.

Jiří Haussmann

Velkovýroba ctnosti

Nepravidelný román

Tato kniha je částí i jiných knih: Divoké verše a prózy, Velkovýroba ctnosti / Divoké povídky

Kategorie: sci-fi - antisemitismus

vydání: Minařík S. 1922; Československý spisovatel 1975

odkazy: 1x [recenze]


Komentáře:
avatar2  | *** 18.09.2007 19:56

Zajímavý sci-fi počin, velmi dobře nastartovaný, kterému však ke konci dochází dech a utápí se v politikaření. Děj se točí kolem vynálezu, který z lidí odstraňuje sobectví a egoismus, avšak budí v nich nenávist vůči těm, kteří požili tentýž, ale „konkurenční“ vynález. Román je dobrou satirou na všechno možné (armádu především), ale jak už jsem napsal, ke konci začíná nudit.

Dilvermoon  | **** 19.08.2013 16:02

Určitě se to dá číst – vynález, způsobující naprostý altruismus, jako paradoxně jeden z viníků války mezi dvěmi částmi Republiky utopijské, její podivný výsledek, intriky a vypočítavost na obou stranách konfliktu, postupy fungující univerzálně i dnes, vůdcové Chrysopras i Argyropras jednají vlastně shodně.

V textu roztroušen černý humor jako třeba: „To bych se na to podíval, abych těm dobytkům nevtloukl do jejich pitomých lebek lásku k bližnímu! Nestane-li se lidstvo dobrým po dobrém, stane se jím po zlém!“
Nebo u odvodu mrzáků: „K tomu, aby byl zastřelen, je způsobilý vlastně každý“.
Speciálně válečnému konfliktu se věnuje dost, v knize jsou dokonce i mapky, které ukazují, jak postupují linie. Nutno dodat, že docela absurdně.

Má to být satira, která tepe buržoazii a překvapivě trochu třeba i rolníky, protože ti přece prodávají své výpěstky, tím pádem se chovají tržně, což je hnus. Jen lid dělnický, valící se z fabrik do hospod a domů je motorem pokroku. Ale ve výsledku tam vidím nechtěnou směs kritiky diktatury i socialismu, neboť to jsou spojené nádoby. Haussmann samozřejmě v roce 1922 ještě nemohl tušit, kam vede vláda lidu, takže jeho ideje lze chápat.

Zklamán jsem nebyl, naopak. Překvapila mě (s přimhouřením oka) čitelnost textu, který je v dobovém stylu, ale určitě to nebije do očí jako u jiných 90 let starých záležitostí, autor měl dobré a vtipné (i když určitě ne na chechtání se) nápady.

Sherudan  | ** 04.11.2021 18:55

Po Divokých povídkách dost zklamání. Premisa pěkná, pár skutečně vtipných momentů, ale příliš mnoho dobových žertů, dnešnímu čtenáři víceméně nepochopitelných. Sympatie autora k bolševikům se dají omluvit dobou, zjevný antisemitismus ni­čím.



WebArchiv - archiv českého webu