kniha » Cesta na Oceán
má v knihovně 4
hodnotilo:
0%
Cesta na Oceán Více vydání = více obálek.

Leonid Maximovič Leonov

Cesta na Oceán

Kniha vyšla i pod názvem:
Cesta na Oceán 1.-2.
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

Kategorie: sci-fi

originální název: Doroga na Okean
originál vyšel: 1935

vydání: Sfinx 1936; Tatran (web) 1948; SNKLU 1953

odkazy: 1x [e-book]


Informace / Anotace ke knize: Cesta na Oceán

Hlavní hrdina knihy Kurilov je politický pracovník v dopravě, přijde na stopu bělogvardějského škůdce Protoklitova a celou knihu ho pronásleduje. Kniha je typicky propagandisticky sovětská, skoro každá postava má nějakou „důležitou“ funkci, pracovní, politickou, aby s její pomocí mohla tvořiti „dobro“. Jediný prvek pro zařazení do sci-fi tvoří Kurilovy utopické sny o svobodném, socialistickém zítřku, kterému ve svých snech říká Oceán.
_____________­_______________________
Text z levé klopy přebalu z vydání 1953:
Svým románem „Cesta na Oceán“ podává Leonid Leonov, jeden z nejvýznamnějších sovětských spisovatelů mnohotvárné vylíčení sovětské skutečnosti, strhující svou opravdovostí, hlubokou ideovostí a uměleckým mistrovstvím.
Děj románu zachycuje v širokém pohledu různé oblasti sovětského života – dopravu, vědu a umění. Je omezen na málo postav a stupňován a velkým napětím. Kurilov, významný politický pracovník v dopravě, přijde na stopu skrytého bělogvardějského škůdce Protoklitova a úsilí, aby ho odhalil, tvoří hlavní dějovou linii románu. Ale i Kurilov sám je těžce stíhán – zákeřnou chorobou – a je otázka, kdo koho zasáhne dříve. Do tohoto hlavního děje je vetkána milostná linie, spjatá s postavou herečky Lízy, a velmi přesvědčivě je líčen Lízin vnitřní růst, na nějž má hlavní vliv opět Kurilov, člověk mohutný svým ideovým zocelením, hlubokou lidskostí a ušlechtilostí.
Do tohoto děje jsou epizodicky zasazeny průměty minulosti s defraudacemi a korupcemi, související se stavbou železniční dráhy, a výhledy do budoucna, do svobodného socialistického zítřka společnosti, jemuž autor ve svých snech říká – Oceán.
___________________
Pozn. k názvu knihy:
V katalogu NKP byla kniha uvedena s malým „o“ (již opraveno), Oceán je název pomyslného světa, proto patří správně velké „O“. Problém asi vznikl tím, že název knihy je všude psán pouze velkými písmeny, CESTA NA OCEÁN (ve vydání z roku 1953 3× na přebalu, 2× na začátku i konci knihy), nikde není název uveden malým písmem, a tak se omylem původně zapsal do katalogu „oceán“ s malým „o“. Vydání z roku 1953 je digitalizované v NKP.

 

Externí odkazy:

[e-book] Kramerius - pouze v NKP



WebArchiv - archiv českého webu