kniha » Invalidní sourozenci
v Top10 1 | chce si přečíst 5 | chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 14
hodnotilo: 14
90%
Invalidní sourozenci Více vydání = více obálek.

Egon Bondy

Invalidní sourozenci

Kategorie: sci-fi - postkatastrofická

originál vyšel: 1981

vydání: samizdatová kniha 1974; samizdatová kniha 1974; Sixty-Eight Publishers 1981; Archa 1991; Zvláštní vydání (web) 2002; Akropolis (web) 2012


Informace / Anotace ke knize: Invalidní sourozenci

Poprvé uveřejněna v nakladatelství: 68 Publishers, Toronto


Vizionářský román, v němž Bondy ukazuje zánik opovrhované totalitní společnosti. Příběh se odehrává někdy kolem roku 2600 na místě, které pozvolna zaplavuje stoka odpadků po bývalých generacích. Hlavními postavami jsou nevlastní sourozenci A. a jeho sestra B.

Bondy představil společnost, jež se skládá z důstojníků, postiženců, řádných občanů a invalidů. Všichni kromě invalidů – intelektuálů, pro které neměla totalitní společnost místo – se ženou za něčím, což ve skutečnosti nemá smysl. Z života nemají žádný užitek, pouze se honí a předstírají to, co není pravda. Invalidé nechápou snahy ostatních „vrstev" a opovrhují jimi.

A. a B. spolu spokojeně žijí a největší událostí jejich dnů se stává těhotenství B. a porod dcery Terezky. Její narození oslavují všichni invalidé. Svou spontánností, skromností a uměním vystačit si i bez „nutných" věcí ostatní společnosti se invalidé přibližují zástupcům undergroundu.

Román byl odměněn Cenou Egona Hostovského.

 



WebArchiv - archiv českého webu