kniha » Dialog s doktorem Dongem
má v knihovně 11
hodnotilo: 8
59%
Dialog s doktorem Dongem Více vydání = více obálek.

Josef Nesvadba

Dialog s doktorem Dongem

Kategorie: non-genre

vydání: Československý spisovatel 1964; Československý spisovatel 1965; Československý spisovatel 1990

odkazy: 1x [recenze], 1x [info]


Informace / Anotace ke knize: Dialog s doktorem Dongem

U této knihy nejsou odborníci zajedno, zda patří do legie.info či ne. Rozhodne nejde o sci-fi knihu, jak se často uvádí. Na legii.info je u ní uvedena Kategorie non-genre (= nežánrová), ale není přímo zařazena jako nežánrové dílo autora, protože v ní nějaké okrajové prvky (fantaskní) pro zařazení na legie.info jsou.

Anotace z obálky knihy:
I když podtitul Nesvadbovy novely zní „Neskutečný cestopis“, vidíme, že autor neustrnul u vědecko-fantastického žánru, ale že jeho dobrodružství se stávají stále zřetelnější dobrodružstvími ducha. Sám o své knize říká: „Dialog s doktorem Dongem není samozřejmě science-fiction, tak jak se tento žánr klasifikuje v anglosaské literatuře. Ale myslím, že ani většina mých dosavadních povídek se tak úzkou definicí nedá popsat. Dialog má s nimi s nimi mnoho společného, nezabývá se převratným vynálezem, ale senzačním vynálezem, ještě k tomu podvodným, je neskutečný ve svém příběhu, který chtěl být napínavý, je reálný v zachycení tropického prostředí a jeho charaktery by měly svými osudy zapadat do našich nejsoučasnějších problémů než postavy dřívějších povídek. Jsou to ovšem zas většinou vědci a lékaři, takže ani zde nejde o nějaký kardinální obrat nebo přervání vývoje, novela se ovšem snaží řešit problém nikterak obecný, ale ten nejaktuálnější – boj s dogmatem v myšlení,“ Jde skoro o detektivní příběh s nesmírně zajímavým a vědeckým a myšlenkovým jádrem, který zasahuje do dnešního sporu tvůrců legend se skutečnými vědci, cenná je i autorova konfrontace dvou kulturních světů, Evropy s Asií.

Poznámka k době vzniku knihy:
Je potřeba si uvědomit, že Nesvadba začal psát tuto knihu v době, kdy uběhl teprve rok od poslední politické popravy. V knize se Nesvadba nevyjadřuje přímo, ale sdělení často „zabaluje“. Zaobaleně se v knize kritizuje komunismu z přetváření lží v komunistickou pravdu, jak v Československu, tak ve Vietnamu. A stejně tak přetváří skutečnost v příběhu doktor Dong ve víře, že tím potlačí rasismus.

Děj knihy:
Kniha začíná tím, že profesor českého výzkumného ústavu slíbil vytvořit jako „soudružskou pomoc“ Vietnamu přípravek proti hmyzu. Když však profesor zjistil, že vytvořený přípravek je k ničemu, prohlásil se nemocným a poslal na kongres do Vietnamu svého asistenta.
Cestou do Vietnamu s mnoha přestupy se asistent seznámí s manželkou českého geologa Kašpara; ta hledá svého manžela. Asistent za pomoci místních zjišťuje, že Kašpar patrně zahynul, údajně při hledání své milenky v Kambodži nebo byl zavražděn.
Asistent teprve na kongresu zjistí, že přípravek je smytelný potem a vodou, tedy že přípravek není účinný u těch lidí, co se potí či co pracují ve vodě na rýžových polích.
A příběh se začíná dramatizovat…

 zobrazit spoiler - obsah / děj knihy 

Externí odkazy:

[recenze] Slovník české literatury
[info] Mapy Google - cesta asistenta při hledání geologa



WebArchiv - archiv českého webu