kniha » Slyšel jsem Zemi ...
v Top10 1 | má v knihovně 53
hodnotilo: 42
91%
Slyšel jsem Zemi ... Více vydání = více obálek.

Kir Bulyčov

Slyšel jsem Zemi ...

Kniha vyšla i pod názvem:
Průsmyk
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

série: Pavlyš
díl v sérii: 2

Tato kniha je částí i jiných knih: Osada

Kategorie: sci-fi - povídková sbírka

originální název: Перевал ▫ Pereval
jiný (obecně známý) název: Those Who Survive
originál vyšel: 1980

vydání: Mladá fronta (web) 1981; Lidové nakladatelství 1984

odkazy: 2x [recenze], 1x [info]


Komentáře:
zdenda  | ***** 12.10.2008 22:52

Touto knihou Bulyčov dokázal, jak skvělým spisovatelem dokáže být. Je to neuvěřitelně jímavý příběh, který v člověku navozuje hrdost na to, že je člověkem.

stimílek  | ***** 05.03.2009 22:36

Jednoduchý, ale výborně napsaný příběh. Velmi přesvědčivě popsaná společnost lidí, kteří ztroskotali na nehostinné planetě. Nyní již dospívá druhá generace trosečníků a 3 z nich se vydávají k vraku vesmírné lodě. Zajímavé výrazné charaktery, zdaleka ne černobílé a nanejvýš přesvědčivé. Mimozemská příroda je originální a taktéž velmi uvěřitelná. Pan Bulyčov/Možejko přemýšlí nad osudem hrstky lidí, kteří se ocitnou odloučeni od zbytku lidstva a uvažuje, co je důležitější pro přežití – zachovat si kontinuitu s kulturou/techni­kou a odkazem předchozích generací či přizpůsobit se oportunisticky aktuální situaci a odhodit minulost. Škoda jen malého rozsahu – dnešní spisovatelé by ze zápletky vyrobili jistě obsáhlou ságu :)

tomts  | ***** 21.03.2009 19:57

Je opravdu škoda, že se k českému čtenáři dostala kniha ve značně očesané podobě (rozsah ruského originálu je výrazně delší). Kniha patří ke klenotům světové sf a jistě by si zasloužila moderní a kompletní překlad. V Sedmičce vyšly kdysi moc pěkné ilustrace p.Havlíčka, škoda, že poslední dobou není zvykem, aby sf knihy měly i ilustrace…

BlackDawn  | ****1/2 27.03.2010 09:47

Přesně ten typ dobrodružné (mírně scifi) knihy, které dnes již moc nevycházejí. Spíš než kniha bych řekl delší povídka ,která popisuje život na cizí planetě po hávárii vesmírné lodi Pól.Větší část se věnuje následné cestě k Pólu zmrzlými horami.Skvělý příběh o odvaze a naději na návrat k lidem na zemi.Vzhledem ke krátkému rozsahu skvělé čtení na delší večer.

honajz  | ***1/2 22.04.2021 12:50

Dobré je, že je to krátké, protože při delší „stopáži“ už by to začalo nudit. Mimozemský svět je popsán tak do detailů, že má čtenář pocit, jako by tam sám byl, a stejně tak myšlenky a pocity jednotlivých postav. Ale přesto, dějově to zas takové terno není, takže je fajn právě ta krátkost novely. Jinak v sérii Pavlyš je tento díl neoprávněně, ten se objeví až ve druhém dílu.



WebArchiv - archiv českého webu