kniha » Prokletí Chalionu
v Top10 6 | chce si přečíst 4 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 46
hodnotilo: 43
87%
Prokletí Chalionu

Lois McMaster Bujold

Prokletí Chalionu

série: Prokletí Chalionu
díl v sérii: 1

Kategorie: fantasy

originální název: The Curse of Chalion
originál vyšel: 08/2001

vydání: Talpress (web) 2005

odkazy: 2x [recenze]


Komentáře:
willis  | *** 27.11.2006 15:00

Prokletí Chalionu bych přirovnal ke C.Berg a její sérii rai-kirah a to nejen tím, že hlavní hrdina je také bývalý otrok, ale i podobným stylem psaní. I když musím uznat, že postavy Bujoldové jsou přeci jenom živější než u Bergové. Je to dobrá fantazy, kde hrají hlavní roli dvorní intriky a magie je používána spíš okrajově. Nic nového pod sluncem, ale když máte chuť právě na takovýhle typ knížky tak s touhle chybu neuděláte.

cvok  | *** 06.12.2006 18:20

Nevím jestli bych srovnával Bujold s Bergovou, ale serie rai-kirah je asi tak stokrát lepší, než první díl Prokletí Chalionu, tedy aspoň podle mně. Prokletí není špatná fantasy, ale něco ji chybí, nevím přečet sem to, ale vracet se už k tomu nehodlám je to takové jakoby nedodělané, hlavní hrdina je nej a na to že pulku knihy umírá, tak ma docela páru jo vždycky mně udivovalo kolik toho člověk dokáže fyzicky snést, nejlepší postava s knihy je podle mě doktor co sbíra nádory, tu sbírku bych i docela rád viděl i když mam pocit že ve středověku neměli ani šajn co nádor vlastně je, no a konec jak jinak příšel tak náhle že tam najednou byl a vy si řeknete tak a 300 stovky v hají, nevím tohle zrovna nedoporučuji sou daleko lepší knihy myslím, ale to je jen věc názoru ještě že ji mám z antiku za 50 jinak bych asi měl po přečtení velmi smíšene pocity — ja idiot to sem zas něco koupil, ale jak řikam je to jen věc názoru.

Doubravka  | ****1/2 27.03.2007 17:12

Já to koupila v Levných knihách, oba první díly, takže si nestěžuju. Kniha se mi ale líbila a její pokračování rovněž, takže u třetího dílu jsem se už plácla přes kapsu a koupila za plnou cenu. Bergovou mi to taky v něčem připomnělo, snad jen o trochu méně depresivní ;-) Každopádně doporučuju alespoň přečíst, každý ať si udělá obrázek sám. Já hodnotím ****

Mat21  | **** 06.12.2008 22:29

Svým způsobem velmi originální dílo, na kterém jsem především oceňoval charismatického hlavního hrdinu Caze. Je zde vykreslen jako na pokraji svých fyzických sil působící osoba, která dané problémy řeší svým rozumem a nikoliv fyzickými schopnosti. Představit nám slabého hrdinu, to se odváží jen málokterý z autorů (v tomto případě z autorek), jen v závěru ji již nestačilo dostatek odvahy k tomu, aby Caz svému smrtelnému zranění podlehl. Škoda. Velkou míru zásluhy na tom nese i překladatel, ale na knížce jsem oceňoval opravdu vytříbený vyjadřovací styl. Na konec hodnocení mi zbylo to nejhorší, knížka postrádá takřka jakékoliv napětí. Něco, co by přimělo čtenáře číst knížku i ve stoje v autobuse, často jsem se naopak musel ke čtení nutit, abych ji vůbec dočetl do konce. Je-li již naplánován dějový zvrat, a v knížce jich příliš není, většinou je shrnut do několika stránek a další desítky vyplňují různé úvahy a intriky. „Napínavý a charakterově bohatý příběh plný magie“, jak se dozvídáme ze zadní stránky knížky, nás domnívám se opravňuje k reklamaci téhle knížky v knihkupectví, jelikož více magie je i v Bibli.

Madam Brbla  | ***1/2 24.11.2010 10:51

Příjemný fantasy román, který klade důraz v první řadě na přesvědčivě působící prostředí, propracované náboženství ve spojení s magií a postavu hlavního hrdiny. Lupe dy Cazaril není typický žánrový charakter, rytíř bez bázně a hany, ale životem zlomený člověk, co se v průběhu knihy zvedá. Jeho vzestup je ovšem duševního rázu, pokud tedy hledáte fantasy, kde zní třesk mečů a krev teče proudem, „Prokletí Chalionu“ se vyhněte po hodně obloukovité trajektorii. Akce je minimum, veškerá dynamika děje spočívá spíše ve vztazích, dvorské diplomacii a intrikách. Zrovna tak duše prahnoucí po romantice a žhavých milostných scénách by měly sáhnout jinam, autorka mě v tomto ohledu mile překvapila. Možná se teď nabízí otázka, co se na těch více než 600 stranách vlastně stane, když se v tom skoro nebojuje ani netrtká? Těžko popisovat a vyhnout se spoilerům, ale jak už napovídá sám název, řeší se kletba – kletba královského rodu. Za sebe mohu vyjádřit spokojenost, četla jsem sice pomalu, leč naprosto hladce. Spisovatelka dokázala živě vykreslit svět aristokratů, připomínající reálie středověkého Španělska, aniž by byla zbytečně popisná; první náznaky netrpělivosti jsem u sebe začala pozorovat až někde u strany 500. Poměrně vysoký dojem sráží několik výhrad: Cazaril je ve své podstatě až příliš dokonalý a kladný, ta jediná scéna charakterové rozpolcenosti mě navnadila… a nic, vyšuměla, nevyužitý potenciál zamrzel. Dále by neškodilo zabrousit trochu hlouběji do psychologie dalších důležitých postav, třeba rytíř Palliar mi přišel hrozně plochý. Nevyčítala bych tentokrát bohy ve stroji, protože na božstvech a jejich záměrech je zápletka do značné míry postavená. Sice to z hrdinů dělá jen bezmocné figurky, ale kupodivu mi to nevadilo. Výhradu mám k závěru, který mi připomněl „Pána prstenů – Návrat krále“: film vygraduje, vše podstatné je vyřešeno, divák však ještě hodinu sleduje patetické plácání. Posledních 40 stran románu mě prostě nudilo, ukončila bych to jinak a dřív, žádné zdlouhavé epilogy vhodné tak leda pro telenovely. Tohle uklouznutí stálo autorku půlhvězdičku. Malinko zkritizovat lze také nepozornost při redakčních pracech; uteklo víc překlepů, než je u Talpressu zvykem, nicméně nejde o nic tristního – některá nakladatelství jsou na tom výrazně hůř i u svých nejlépe ošetřených titulů. Co dodat? První dva díly jsem stejně jako Doubravka ulovila v Levných knihách a je to škoda, jde o kvalitní titul a já jsem zvědavá na pokračování. 74%

snop  | **** 04.11.2023 12:43

Velmi příjemný příběh s naprosto odpudivou a irelevantní obálkou. Mám rád Bujoldové příběhy z tohoto světa (jde o ten samý svět jako svět série Penric & Desdemona, u nás nevydané). Je to mile civilní a přitom to neznamená, že nejde o hodně, nebo že příběh zám je malý. Vše už napsali komentátoři výše… jen to srovnání s Bergovou úplně nechápu. Přečetl jsem hned po sobě obojí a Bujoldová je mnohem lepší spisovatelka, ta prokreslenost světa, živost postav i uvěřitelnost příběhu se prostě vůbec nedá srovnat.



WebArchiv - archiv českého webu