kniha » Odkud přišel Silvestr Stin?
chce si přečíst 1 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 7
hodnotilo: 8
73%
Odkud přišel Silvestr Stin?

Ludmila Freiová

Odkud přišel Silvestr Stin?

Kategorie: sci-fi - cestování časem

vydání: Svoboda 1986


Komentáře:
Gaarq  | **** 25.10.2009 08:19

nedávno jsem v nějakém výronu knihomolství za těžké peníze koupil režimem zkompostovanou knihu l. freiové „odkud přišel silvestr stin?“. dočetl jsem ji a je to pro mě šok. první 2/3 neuvěřitelně dobré. pk dick hadra. a je to logičtější než kterýkoliv dick ;) temná a chmurná atmosféra mlhavé osobní identity, špiclování tajnou policií (už se nedivím, že to ztopili; i když, třeba podle jmen, jde i tak o alternativu našeho československa /přeskeř, vark a stin znějí česky, ale jinak nepovědomě/) a znechucení naším světem. a ani ten svět, ze kterého si hrdina myslí, že pochází, není po prvním jeho líčení jakožto ideálního svět, žádná idylka. freiová mě dostala, po kvaře a jiných jejich většinou nudných a moralizujících věcech, tohle je dílo. žel, nebyla by to freiová, aby se tam nevyskytly podivné filozofické úvahy, které mi lezly na nervy (tady si dovolím: zlatý dick ;). její vize práva každého na absolutní volnost je mi drsně proti srsti. konec, žel, vyšuměl v mátožném záchvatu pisatelské epilepsie, děs… sakra takový potenciál… mám obavy, že ono následné přepracování nejenže nezměnilo závěr, ale dílo navíc vykastrovalo vstřícnou předpřiposraností vůči režimu. nechme se překvapit.

Dilvermoon  | **** 23.10.2011 22:49

Napíšete knihu. Je vytištěna. Postavte všechny výtisky vedle sebe jako v knihovně a ta řada bude dlouhá 500 metrů. A někdo si dá tu práci a tohle vše zlikviduje (nebo téměř vše, jinak bych to tu teď nepsal). Logická reakce je např. umístit bombu do bytu cenzora… Pozor, toto není děj románu, ale osud, který provázel tuto knihu. Tedy asi s výjimkou té bomby.

Teď už k ději: dějová linie, odehrávající se v našem bývalém reálném socialismu, fikcí není. Tak to prostě bylo a Silvestr se sice zcela neorientuje, ale to na věci nic nemění. Trochu se mi nezdál způsob špiclování ze strany jednoho jeho „přítele“, protože Silvestr se neustále diví, proč je tak hrozně zvědavý. Kdyby někdy slyšel o metodách STB, tak by mu to muselo dojít. Jinak estébácké metody jsou popsány dostatečně a líbit se to nahoře nemohlo. Ani socialistický způsob života a práce není nijak idealizován. Druhá linie, tj. místo a doba, odkud Stin pochází, už sci – fi je, viděl bych to na nějaký skoro komunismus. Oba Stinovy světy jsou v románu šikovně (i když velmi nenápadně) propojeny.

V knize je dost pasáží, které popisují duševní stav Stina a taky myšlenky ostatních. Estébák Vark rozebírá veškeré náznaky a snaží se je paranoidně naroubovat na svou teorii, což se mu zhusta daří. Nečekejte strhující děj, čekejte spíše buď prokousávání se nebo užívání si pomalého textu, to podle čtenářské náročnosti. Já si to užíval.

Paní Freiová román přepracovala na „Datum narození nula“ (aby mohl vyjít) a v roce 1990 v jednom rozhovoru přiznala, že pracuje na pokračování. No, asi z toho sešlo.

Sherudan  | ***** 28.12.2022 17:50

Za mne jeden z absolutních vrcholů české fantastické literatury. Napadají mne tři poznámky. 1) Osud téhle knihy je mementem, proč je jakákoli cenzura, byť maskovaná sebeušlechtilejšími úmysly, nepřípustnou totalitní praktikou. 2) Skutečně velká literatura přesahuje dobu svého vzniku a i když je tahle kniha zdánlivě zakotvená v profízlovaném období „gulášového socialismu“, řada myšlenek v ní nikdy nepozbyla platnost – především ta ústřední, že není na nás, abychom rozhodovali o tom, co je pro druhé dobrem. 3) I když se přepracovaná verze (Datum narození nula) liší méně, než jsem čekal, i takových pár zásahů do skvěle strukturovaného textu zásadně sníží jeho kvalitu.



WebArchiv - archiv českého webu