kniha » Fuga trium
chce si přečíst 1 | má v knihovně 8
hodnotilo: 9
78%
Fuga trium Více vydání = více obálek.

Jan Křesadlo

Fuga trium

Kategorie: sci-fi

vydání: Sixty-Eight Publishers 1988; Host (web) 1990


Komentáře:
Gaarq  | ***** 01.06.2019 09:54

kéž bych byl býval byl knihu potkal před těmi 30 lety, když vyšla. ale o autorovi jsem tehdy neměl ani páru (literárně intelektuální kruhy mi tehdy byly vzdáleny na hony) a 44 kčs, to byl bratru obrovský obnos v době, kdy jsem peněz neměl nazbyt. pozdější nevšímavost moje byla zajisté způsobena celkem pochopitelnou ignorancí zaviněnou přežíráním se literaturou, která byla více po ruce.

dnes to je láska na první pohled. vtipné, škádlivé, bizarní, hluboké, rýpavé, důmyslné a zatraceně dobře napsané. autor postmoderně, ale plně organicky, proplétá tři fikční světy s tím naším – v knize najdete frašku, špionážní román, existenciální napínák, vše v úžasném podání. a pro mne malý bonus v podobě hned tří konstruovaných jazyků – urogalštiny, hatupštiny a börödzöstánštiny. autor s láskou a nadhledem ošetřovatele v psychiatrické léčebně líčí běžný lidský život, který je asi opravdu nejlépe prožít jako neoficiální pacient takového ústavu.

Sherudan  | *** 21.01.2023 22:00

Kdybych tuhle knihu dostal do ruky v dobách, kdy jsem byl mladistvým intelektuálem, to bych nad ní slintal! Takhle ji vidím prostě jako lehce parodickou antiutopii, nesporně nadprůměrnou, místy trochu bizarní, ale nic moc víc; a to horlivé intelektuálno mne spíš rušilo. Jinak z těch tří prolínajících se příběhů mne nejvíc bavil ten o uprchlících z gulagu.



WebArchiv - archiv českého webu