kniha » Země vnuků
má v knihovně 13
hodnotilo: 7
47%
Země vnuků Více vydání = více obálek.

Jan Weiss

Země vnuků

Kategorie: sci-fi - povídková sbírka

vydání: Mladá fronta (web) 1957; Mladá fronta (web) 1960


Přispívat do diskuze mohou jen registrovaní uživatelé


1

Výpis příspěvků obsahuje skryté texty. Zobrazit příspěvky: technické

 [3] Mnata z Lvovic 27.08.2023 22:34  

@Sherudan: Tak právě ten deník byl dost nechtěně vtipný, například argument vnucovaný autorovi, že v socialistickém realismu je už přece náhled do budoucna, tak by měl psát toto a ne si nic „vymýšlet“, když je tolik problémů, co se mají řešit.

 [2] Mnata z Lvovic 25.01.2020 20:26  

Země Vnuků je, bohužel, pouhá agitka. Na jednu stranu se nám tu vnucuje socialistická morálka, že přece všichni lidé mají chuť pracovat a když nemají práci musí si přece instiktivně hned najít jinou, aby se zbavily ostudného stavu „bezpracnosti“, pak se tu démonizuje americká společnost, kdy si milionáři nechávali malovat obrazy glorifikující zničení moskvy atomovou bombou atd. aby se ukázalo, jací to byli perverzní, odporní lidé.

Taky to, že jsou kolem povídek konstruovány deníkové zápisy ničemu moc nepomáhá, vyjma toho že snad si tu Weiss kompenzuje případné výtky stranických kádrů-lopat, kteří nečtou a literatuře nerozumějí, ale vybízejí ho, aby si nic nevymýšlel a dělal socialistický realismus protože „v něm je už pohled do budoucna !“ Vím že Weiss byl kovaný komunista, ale přece jenom zde cítím polemiku, když mu hned na druhé stránce jakýsi svazák vmete do tváře že „Ruce dělnické třídy rozestavěly grandiozní dílo, které patří do budoucna ! O tom píš ! To chtějí číst ti, co budují dnešek pro zítřek !“ a Weiss jako autor s tím alespoň trochu polemizuje.

Neříkám, že zde nejsou povídky které se dají číst, např. hned první, Mistr Vysokého Věku. Ale hodně čtenářů, zvláště dnes, může odradit Weissovo polemizování o skvělé komunistické budoucnosti.

 [1] KRAB (editor) 28.09.2013 11:34  
technická Tento diskuzní příspěvek je technického/administračního rázu - zobrazit?
1
Po diskuzní stránkách se můžete pohybovat také pomocí šipek na vaší klávesnici:
stránka starších příspevků = šipka vpravo
stránka novějších příspěvků = šipka vlevo


WebArchiv - archiv českého webu