kniha » Železná rada
v Top10 1 | chce si přečíst 9 | chce mít v knihovně 4 | má v knihovně 98
hodnotilo: 100
74%
Koupit knihu:
FantasyShop.cz
Minotaur
Železná rada

China Miéville

Železná rada

série: Svět Bas-lagu
díl v sérii: 3

Kategorie: fantasy - sci-fi - steampunk - New Weird

originální název: Iron Council
originál vyšel: 07/2004

vydání: Laser-books (web) 2005; Laser-books (web) 2010

odkazy: 6x [recenze]


Komentáře:
Duirin  | ** 01.03.2008 19:59

Poslední díl volné série Svět Bas-lagu bohužel silně ztratil na svižnosti předchozích dvou dílů. Děj mi přišel jakoby takový o ničem – a to od začátku až do konce. Bohužel za sebe nemohu doporučit.

Madam Brbla  | *** 30.04.2008 09:46

Kouzlo předchozích knih ze série Bas-lag se z této bichle do značné míry vytratilo. „Železná rada“ je v podstatě socialistický román, kde zlí, bohatí, vládnoucí „kapitalisti“ utlačují ty hodné, poctivé, pracující, chudé masy. Na pozadí revoluce v Novém Krobuzonu je nám předložen příběh o jednom výjimečném člověku a jeho zdlouhavém putování – hledání vlaku Železná rada, který prchá před zlou milicí. Přes množství vystupujících postav jsem si nedokázala nikoho oblíbit, působily jaksi odtažitě, nepropracovaně. K „road movie“ ději si přihodíme spoustu levicového filozofování, atmosféru očekávání, něco homosexuality, pár monumentálních bitev a trochu zajímavé magie. Kniha má 500 stran a většinou tohoto textu jsem se pronudila. Pokud by se odebrala polovina „vaty“, lépe se propracovaly charaktery a Miéville se zaměřil víc na děj a méně na propagandu… kdyby. Takhle je to z mého hlediska zklamání: 55%

luksa  | ***1/2 03.09.2009 20:51

Sice u této, v pořadí třetí knize ze světa Bas-lag, dostávám pocit, že se Miéville začíná opakovat a některé pasáže bych krátil, celkový dojem je pozitivní, stále jsem byl učarován autorovou nezkrotnou fantazií (Kakotopická skvrna, nejroztodivnější formy života – obří kaktusíci, golemové…) a v napětí, s čím autor překvapí příště. Škoda matnějších postav. Za sebe mohu doporučit.

Lucc  | **** 17.05.2010 11:58

Pro mne rozhodně slabší než Jizva, ale jen těsně pod úrovní Perdida. Chinovi dochází dech a jeho třídní vidění světa mne taky moc nepřitahovalo. Proto je jen dobře, že Bas-Lag uzavřel. Nenechte se ale zmást, kvalita je opět výrazně nadprůměrná. Jen už z toho prostě nepadáme na zadek. Nejsme tak trochu zmlsaní?

Frozenstain  | ***** 31.07.2014 21:42

Já byl naopak příjemně překvapen. Knihu jsem přečetl za pár dní a nemůžu říci, že bych se v nějaké pasáži nudil. Několik dějových linií se pěkně proplétalo, aby nakonec vyústilo v monumentální finále. I postavy jsem si celkem oblíbil, tajemný Toro, tajemnější Spirál, otcovský Juda a spousta dalších. Na můj vkus tam mohlo být méně podrobností ohledně Rubcových nočních aktivit a tužeb :D, ale co se dá dělat, no. Také řešení některých problémů „tradiční formou – vyvoláme na to nějakého golema“ mě vysloveně nepřesvědčilo. A to třídní rozdělení i s socialistickou propagandou k tomu prostě patřilo. Ono žít jako přetvor v NK, tak bych se taky asi přidal ke Komuně. Za fantasii, originalitu a svižný čtivý příběh dávám 95%.



WebArchiv - archiv českého webu