kniha » Velké hledání 2
v Top10 1 | chce si přečíst 5 | chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 40
hodnotilo: 42
87%
Velké hledání 2

Robert Jordan

Velké hledání 2

série: Kolo času
díl v sérii: 2

Tato kniha je částí i jiných knih: Velké hledání

Kategorie: fantasy

originální název: The Great Hunt
originál vyšel: 11/1990

vydání: Návrat -> (web) 1998


Přispívat do diskuze mohou jen registrovaní uživatelé


1

 [10] GeRony (editor) 18.02.2012 12:54  

@Ruffy[9]: No Gemmella mam komplet po anglicky, takze problem mi to nerobi. Dakujem za radu. A neber to zle, len to bolo trosku nejasne, co komentujes :)

 [9] Ruffy 18.02.2012 12:12  

@GeRony[8]: Už jsem v tom udělal trochu jasno a připsal ke každému komentáři, co vlastně hodnotím. Jinak pokud umíš anglicky, doporčuju si knížky objednat z Book Depository. Posílají zadarmo (neplatíš žádné poštovné) a jeden díl Kola času vyjde v přepočtu na 150 korun. Což je za paperback, 650 stránek výborná cena.

 [8] GeRony (editor) 18.02.2012 11:54  

@Ruffy[7]: Jasne, ja som to aj tak pochopil, ale bolo by dobre sa o tom zmienit v komentari a hodnotit vzdy iba prvu cast tych rozdelenych dielov, napr. Oko sveta 1, Velke hledani 1 atd. aby to nebol mismas. Ale mozno iba hnidopisim :)

@Caderly[6]: Hmmm, tak to potom zacnem rozmyslat nad kupou tejto sagy..

 [7] Ruffy 18.02.2012 11:24  

@GeRony[5]: Přesně jak píše Caderly. Vzhledem k tomu, že čtu kolo čase v originále, nemám to rozdělené tak, jak to vyšlo u nás. Pro mě je Oko světa prostě první díl, Velké hledání druhý díl atd. Jordan napsal každý díl jako jednu knihu, jen u nás to vyšlo takhle blbě na dvě části.

 [6] Caderly 17.02.2012 21:39  

@GeRony[5]: Nicméně Ruffyho komentář se svým obsahem jednoznačně vztahuje k Velkému hledání (až tam se poprvé objevují Seanchané) a Velké hledání také v originále je druhým dílem Jordanovy série. Bohužel Návrat svou vydavatelskou politikou, kdy ve snaze čtenáře co nejvíce finančně podojit, dělil originální díly v českém vydání na 2–3 knihy, v tomto udělal nesmírný zmatek a na Legii je díky tomu obtížné psát k jednotlivým dílům komentáře (kdybych to měl dělat, tak by to znamenalo, že v řadě případů budu hodnotit jen třetinu originální knihy). Snad v tomto směru učiní zmatkům konec Fantom Print, který plánuje v tomto roce začít s novým vydáním série, přičemž jednotlivé knihy by měly vycházet v pevné vazbě a rozhodně by neměly být nijak děleny. A pokud bude mít nové vydání úspěch, tak se snad dočkáme vydání celé ságy v češtině (Návrat skončil první třetinou jedenáctého z celkem 14 dílů).

 [5] GeRony (editor) 17.02.2012 19:46  

@Ruffy[4]: A inak, druhy diel tu v DB je Oko sveta 2. Pricom ty si komentoval ako prvy diel Oko sveta 1 a druhy diel Velke hledani 2.

 [4] Ruffy 17.02.2012 18:35  

@idle[3]: Díky za radu. Už to vidím :)

 [3] idle (editor) 17.02.2012 18:30  

@Ruffy[2]: Komentáře jdou psát ke všem knihám. Akorát když u ní žádný ještě není (jako v tomhle případě), tak neexistuje záložka, takže si odkaz na přidání („komentář ke knize“) musíš najít o pár centimetrů výš v tom seznamu všemožných akcí.

 [2] Ruffy 17.02.2012 18:24  

Jo a mohl by mi někdo říct, jak je to s komentáři? Proč k některými knížkám jde přidávat komentáře a k jiným ne? Díky.

 [1] Ruffy 17.02.2012 18:22  

Paráda. Druhý díl Kola času je prostě lahůdka. Rand a jeho přátelé se vydávají opět na cestu, zdaleka už to však není tak obyčejný příběh jak se mohlo v první knížce zdát. Svět Roberta Jordana a jeho obyvatelé, mýty a legendy se mi vžili během čtení prvního dílu pěkně pod kůži a když už se člověk vyzná trochu na mapě světa a ví co a jak, hned si to užívá mnohem více. Příběh je daleko zajímavější, napínavější a bohatší na překvapivé zvraty. Omlouvám se za všechny ty superlativy ale pod dlouhé době jsem si zase nějakou knížku užil opravdu na maximum. Těch 650 stránek mi za pět dní uteklo jako nic. Konec je podobně jako v první knížce naprosto bombastický, srdce hrozí proskočit hrudníkem a epičnost je tak hustá, že by se prokletou dýkou dala krájet. Legendy a báje přicházejí k životu, naplňují se stará proroctví, obyčejní mládenci se stávají dospělými hrdiny a tak podobně. Dávám plný počet hvězdiček. Ale abych nebyl úplně nekritický: sleduji zde jistou paralelnost a podobnost s prvním dílem, schéma je docela podobné. Nejedná se taky o žádný literární skvost, přestože v rámci žánru se jedná o špičkovou knížku. Pár poznámek jen tak mimochodem: národ Seanchan mi připomněl ságu Trhlinové války. Jejich příjezd z jiného kontinentu je úplně skoro jako by armády Kelewanu prošly trhlinou do toho původního světa (už nevím jak se jmenoval). Jestli se Jordan neinspiroval od Feista, ať mě Nynaeve bleskem usmaží. Stejně tak mám pocit, že Goodkind se svými Mord-Sith se inspiroval od Jordana. Damane a jejich vodiči nejsou sice to stejné jako Mord-Sith, ale je to zatraceně podobné.

1
Po diskuzní stránkách se můžete pohybovat také pomocí šipek na vaší klávesnici:
stránka starších příspevků = šipka vpravo
stránka novějších příspěvků = šipka vlevo


WebArchiv - archiv českého webu