kniha » Jules Verne a jeho svět
má v knihovně 10
hodnotilo: 9
86%
Jules Verne a jeho svět Více vydání = více obálek.

Ondřej Neff

Jules Verne a jeho svět

Kategorie: sci-fi - literární teorie

vydání: Mladá fronta (web) 2005

odkazy: 2x [recenze]


Informace / Anotace ke knize: Jules Verne a jeho svět

Pro vstup do Francouzské akademie nebyl Jules Verne současníkům dost velký spisovatel. Přesto ho bralo celé dvacáté století jako člověka, který nejlépe vystihl naděje své doby. Sen o fungujících strojích, ale také sen o fungujícím světě a sen o slušném člověku, to je jádro Vernova myšlení a vyprávění.

Ve třech oddílech této knihy poznáme Verna blíže. Ten první je životopisný. Verne nebyl dobrodruh Londonova typu. Prožil si svoje vnitřní drama, svoje konflikty s rodinou, nakladatelem, manželkou, milenkami i se synem – a jen velmi zprostředkovaně přenášel osobní úzkosti do svých románů.

Těmi se budeme probírat v druhém oddíle. Blíže poznáme šrafovaný svět a zejména jeho postavy. Co to bylo za lidi, kteří neúnavně putovali od pólu k pólu, po všech kontinentech, ve vzduchu, na souši, na moři i pod mořem?

Pomáhaly jim v tom četné technické inovace a fantastické vynálezy. Těm je věnována třetí část knihy. Jednotlivé fantastické motivy jsou zde seřazeny tak, že tvoří malou encyklopedii, s hesly vzájemně provázanými odkazovým aparátem. Nejvýznamnější hesla jsou doprovázena technicky precizními kresbami Ladislava Badalce. Jde o kresebné rekonstrukce, které doplní naše představy, získané četbou knih, které neztratily ani sto let po autorově smrti nic ze svého kouzla.

 

Externí odkazy:

[recenze] Neviditelný pes
[recenze] Fandom.sk (Ferko)



WebArchiv - archiv českého webu